Påsktårta

Det är snart påsk och då vill man göra en fin och god påsktårta till helgens firande. Jag har bakat ett godisfyllt påskägg.

Kakan är en citronsockerkaka bakad på recept från Arla, runt om är det smörkräm från Brinken bakar även den med smak av citron och inuti kakan gömmer det sig skittles. Jag gjorde två sockerkakor som jag placerade ovanpå varandra för att få den lite högre.

Sockerkaka
50 g Smör
1 dl mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 citron, rivet skal
Sätt ugnen på 175°.
 
1. Smörj och bröa en form som rymmer ca 1 ½ liter. Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och låt det svalna. 
2. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda mjöl, vaniljsocker, bakpulver och salt. Rör ner det i äggsmeten. Tillsätt skal och saft från citronen samt smör- och mjölkblandningen.
3. Rör ihop till en jämn smet och häll i formen. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 min. Ta ut och låt kakan stå i formen ca 10 min. Vänd upp på en tallrik och låt svalna. Har du två formar kan man göra dem samtidigt annars är det bara att börja om med kaka nummer två.

Marängsmörkräm med citron
75 ml äggvitor (ca 2-3 st)
125 gram socker
225 gram rumsvarmt smör
2 tsk vaniljsocker
Skal och saft från en halv citron
1. Värm äggvitorna och sockret i en skål över ett vattenbad tills de når 65-70 grader, eller alla sockerkristaller har smält när du känner med fingrarna.
2. Häll över i en vispskål och vispa tills marängen har kallnat, det tar minst 10 minuter.
3. Tillsätt det rumsvarma smöret lite i taget på medelhög visphastighet och vispa sedan på högsta hastighet i 2-3 minuter tills du har en blank och fin smörkräm.
4. Tillsätt citronskal och saft, se till att den håller rumstemperatur och tillsätt max 1 tsk i taget och se till att det blandas ordentligt. Det har väldigt lätt för att skära sig, så var försiktig.

Placerade sockerkaksbottnarna på varandra, fyll kakan med godis i mitten. Bre på smörkrämen runt om i två omgångar. Låt kakan vila i kylen mellan omgångarna. Därefter dekorerar man med ännu mer godis.

Sockerkakan blev mycket saftig och barnen gillade mitt påskägg jättemycket, antagligen lite extra mycket för att det var godis i och runt om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *