Valborgsmiddag

Valborg i år firades hemma med vänner och knytismiddag. Alla ansvarade för en rätt. Gillar när man får förbereda en hel kväll från fördrink till dessert men det är ju också himla massa fix, det här är ibland bättre när alla hjälps åt.

Till förrätt åt vi en skagentoast med hemmagjord majo, handskalade räkor och färskriven pepparrot, smaskens.

Till huvudrätt hade Johan grillat beercan chicken. En långsamtgrillad kyckling som får vätska från öl inifrån. Vi har en ställning från Weber som vi grillade den ena kycklingen på den andra stod i en folielåda på en ölburk helt enkelt. Kycklingen smordes in i rub innan den placerades på ölen och på grillen där den stod i flera timmar, tills den kommit upp i 80 grader. Stekskyn som blir efter att man grillat kycklingen kan man göra grym sås på efteråt.

Till kycklingen serverade vi nachos med majs blandad med jalapeno, limesås och koriander. Koriandern skulle vara mer finhackad men då vissa inte gillar det så fick det bli lite större blad som man kunde peta bort. Det här blev så gott, det kommer vi absolut göra igen. Den här formen är rätt stor så receptet är dubblat.

Nachos med jalapenomajs
400g fryst majs
1st jalapeno
1st påse nachoschips
100g riven ost
1 tsk chilipulver
1 tsk paprika pulver
3 msk creme fraiche
1 msk majonäs
1 st lime
olja att steka i

Börja med att sätta på ugnen på 180 grader så den hinner bli varm. Sen steker man majsen i olja så den blir varm och häller upp i en skål. Finhacka jalapeno och blanda ner i majsen.
Lägg nachosen i en ugnsfast form och strö över osten blanda ner osten lite så det kommer på alla nachos. Ställ därefter in formen i ugnen tills osten smält och fått lite färg. Under tiden blandar man creme fraiche, majonäs och limesaft i en burk.
När osten fått färg tar man ut formen, lägger på majsen kryddar med chilipulver och paprikapulver, ringlar över såsen och strör på koriander. Klart att servera.

Vi serverade en pico de galio, inlagd rödlök med chili, färsk lime och limesås till, alla de recepten kommer från boken Texmex från grunden.

En sallad med lätt rostade pekannötter, fetaost och jordgubbar blev det också till kycklingen. Ser nu på bilderna att vi även hade mangosalsa, alltid gott.

Till efterrätt fick vi fruktsallad med vitchokladsås och en bryntsmörglass, alltså så gott. Glassen måste man prova, receptet finns här hos Victoria.

Kvällen avslutades med olika spel, vissa passade oss olika bra kan man säga. Allt är ju lätt då man kan det, men att sitta och säga ååååå den här är så lätt, kan förstöra den bästa stämningen bland vänner. Tur vi hade flera olika spel att byta mellan 😉

Igår gjorde vi rent hela stora trallgolvet, så skönt att det är gjort. Nu ska det torka sen ska det behandlas. Vi har inte behandlat vårt golv allt tidigare, det har hållit fint men nu är det dags känner vi.

Idag ska vi baka pizza i pizzaugnen till middag. Först arbete sen belöning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *