Lökig smörgåstårta

Förra helgen gjorde jag en så god och fin smörgåstårta. Väldigt lökig på ett bra sätt. Den innehåller väldigt många olika varianter på lök. Smörgåstårta gör man med fördel dagen innan och sen den dagen tårtan ska ätas pyntar man den bara. Perfekt när man vet att man kommer ha annat och fixa med. Receptet hitta jag hos Brinken bakar, sen fanns inte allt i min affär så jag ändra lite med några lökar.

Smörgåstårta med Rostbiff och bacon
Fyllning 1
200 g skivad rostbiff
3 msk bostongurka
2 tsk curry
2 st askar créme bonjour pepparrot (200 g)
2 msk majonnäs
2 st salladslökar

Fyllning 2
1 pkt bacon
2 st gula lökar
1 msk socker
1 ask philadelphia (175 g)
0,5 st finhackad rödlök
1 dl creme fraiche

Övrigt
Fyrkantiga bröd utan kanter
3 dl creme fraiche
3 msk majonnäs
3 dl rostad lök
300 g finskuren rostbiff
Smågurkor
physalis

Instruktioner:
Fyllning 1
1. Finstrimla rostbiffen, hacka salladslöken och blanda samman alla ingredienser.

Fyllning 2
1. Skär baconet i småbitar och stek knaprigt. Låt kallna på en bit hushållspapper.
2. skala och skiva den gula löken. Stek löken därefter i smör till den är helt mjuk. Tillsätt sockret i stekpannan, sänk värmen lite. Låt löken bli karamelliserad, alldeles brun. Låt den svalna lite och mixa den slät till en lökkräm.
3. Vispa creme fraichen tills den blir fast. Rör samman allt.
Lägg ihop tårtan

1. Lägg ut 8 st fyrkanter av bröd på en bricka. Bred ut hälften av den första fyllningen. Lägg på ett lager till med bröd. Bred på den andra fyllningen. Mer bröd, sista lagret med den första fyllningen och sen ett sista lager bröd.
2. Vispa creme fraichen tills den blir fast. Rör ihop med majonnäsen. Bred ut på och runt om tårtan. Så här långt kan du förbereda dagen innan.
3. Tryck rostad lök på kanterna av tårtan och dekorera sedan ovanpå med rostbiff, physalis, tunt skuren salladslök och gurka.

I originalet skulle det vara picklad rödlök också, det hade varit fint och gott men det hanns inte med denna gång. Tårtan blev supergod men jag skulle velat haft lite mer pepparrotssmak, så nästa gång kommer jag prova att riva ner pepparrot i röran.

Igår hade vi en liten majbrasa i en eldstad med närmaste grannarna, innan alla tog fredag och gick in till sig. Älskar vår fredagstradition med en liten AW, när det inte kan bli av saknar man vår lilla grupp jättemycket.

idag är det första maj och solen lyser från blå himmel. Det kan inte bli bättre.

En kommentar till “Lökig smörgåstårta”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *