Kräftskiva 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

I helgen hade vi en liten kräftskiva hemma i uterummet. Johan kokade kräftor tidigare i veckan som mamma och pappa hämtat hos en fiskare samma dag. Det blev jättegod smak tycker jag. De ska vara ordentligt salta men samtidigt inte för salta om man ska äta många.

De två största kräftätarna vid bordet, tror knappt de har botten när det kommer till kräftor de här två.

När jag skulle duka slog det mig att jag ville ha en sån stång över bordet så girlangen hänger lite fint. Jag tog med Atlas och övad lite på stadsmiljö och åkte till Granit. Helene som jobbar här i Örebro hjälpte till och Atlas var välkommen in i butiken så det gick supersmidigt.

Stången finns här hos Granit. Tänker att jag ska ha en ljusslinga i nästa gång, det kommer bli så mysigt. Nu hängde girlanden alldeles perfekt över bordet och det blev så snyggt som jag tänkt.

Hade en 70-tals blus med lång krage, lite kul. Jag tycker om färgen, inte höst än men sensommar 😉 . Det finns så mycket fint nu, vill byta ut mycket. Kolla här, och unna dig nått.

Vi hade lite knytis då vi gjorde små pajer och Riis hade med omelett. Jag gjorde en paj med kantareller och den andra är gjord på samma sätt men utan svamp och toppad med smetana, rödlök och rom. Båda goda på sitt sätt. Receptet nedan är för en stor paj.

V
Västerbottenpaj med kantareller

150 g Smör
3,5 dl Vetemjöl
0 5 tsk salt
2 msk Vatten
400 g Kantareller
0,5 st purjolök
1 st vitlöksklyfta
2 msk Smör
0 2 tsk salt fint
1 krm Svartpeppar
3 st Ägg
3 dl Vispgrädde
1 dl Creme Fraiche Naturell
1 tsk Salt
1 krm Svartpeppar
100 g Riven Västerbottensost
50 g Riven Västerbottensost

Pajdeg: Värm ugnen till 180 grader. Skär smöret i bitar. Blanda det med mjölet och saltet till en smulig massa, gärna i matberedare eller för hand. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

Tryck ut degen i en pajform och nagga degen med en gaffel. Ställ formen i kylskåp i ca 30 min. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min.

Fyllning: Ansa och skär svampen i grova bitar. Låt den "svettas" i en varm stekpanna. Skölj och finstrimla purjolöken. Skala och riv vitlök. Tillsätt smör, purjolök och vitlök till svampen när vätskan kokat in. Stek svamp och lök i smöret tills all vätska har kokat bort. Krydda med salt och peppar. Lägg undan ca 3 msk kantarellfräs till toppingen.

Fyll pajskalet med kantarellfräset.

Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde, creme fraiche, salt, peppar och ost och häll i pajskalet. Toppa med resterande ost och grädda pajen mitt i ugnen i ca 30-40 min.

Toppa kantarellpajen med kantarellfräs och servera.

Kräftor är så gott, jag gillar att ha lite annat på tallriken också. Så lite paj och lite omelett och en macka till passade mig fint. När mörkret kom i uterummet är de här lamporna grymma. De laddas och är sen sladdlösa så de går att flytta runt där man behöver lysa upp.

Vi som gärna spelar kort använder ofta de här lamporna på bordet. Då får man väldigt mysigt men ser ändå korten ordentligt #40plusgänget

En trevlig kväll på alla sätt, vi åt kräftor, spelade kort och hade det så trevligt i uterummet medans regnet öste ner utanför och åskan mullrade och blixtarna lös upp himlen.

Vi kokade mer kräftor så nån liten mer kräftskiva borde vi hinna med hoppas jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *