Sichuanfläsk med svart bönsås

För ett år sen lagade vi det här goda fick jag upp en påminnelse om och insåg att jag inte skrivit om det. Goda rätter måste man försöka komma ihåg. Det kanske är mycket julmat framöver men vill man bryta av med andra smaker så tycker jag man kan prova detta. Receptet kommer från Jennie Walldéns bok Wok ris och nudlar.

Sichuanfläsk med svart bönsås
500g sidfläsk i tunna skivor
1 msk japansk soja
2 msk majsstärkelse
neutral olja att steka i
3 vitlöksklyftor
1 msk ingefära
1 tsk sichuanpeppar
1 st rödlök
1 st röd paprika
2 st pak choi
nykokt ris

Woksås
2 msk svart bönsås
2 msk doubanjiangsås
2 msk hoisinsås
2 msk torr sherry
1 msk svart risvinäger
1 msk strösocker
3 msk vatten

Dela sidfläsket i lagom stora bitar för en tugga. Lägg ner det i en bunke, häll på soja och rör om. Strö på majsstärkelsen och rör om så allt kött täcks av lite stärkelse. Ställ åt sidan. 

Blanda ihop alla ingredienserna till woksåsen. 

Hetta upp en wok till rykande het och häll i generöst med olja. Woka köttet i omgångar tills det är genomstekt och har fått lite gyllene yta. Lägg på en tallrik och ställ åt sidan. 

Finhacka vitlök och ingefära, mortla sichuanpeppar, skär rödlök i tunna båtar och paprikan i lagom stora bitar. Skär pak choi i 4 centimeter stora bitar. 

Se till att det är någon matsked olja i woken. Fräs vitlök och ingefära i några sekunder, tillsätt sedan sichuanpeppar, rödlök och paprika. Låt woka i någon minut tills grönsakerna börjar bli tillagade men fortfarande är krispiga. Lägg ner pak choi och lägg även tillbaka köttet i woken, häll på såsen och låt allt bli täckt av smakerna. Servera med ångande varmt ris.  

Crispy chili beef har jag skrivit om tidigare här. Det är också supergott.

Har inte haft så mycket inspiration att laga rolig mat hemma men vi har gjort några roliga saker de senaste veckorna som jag ska försöka skriva ner och visa. Blir dock sugen på att laga detta igen när jag kollar på bilderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *