Grytbröd som gåva

Vi var hembjudna till grannarna igår på grillmiddag. Vilket väder vi fick, en riktigt fin och varm sommarkväll. Jag bakade ett grytbröd som en liten gåva för att vi blev bjudna på så god middag. Jag har bakat grytbröd tidigare, den här gången tillsatte jag tranbär och valnötter i degen.

Grytbröd
25 g jäst
3 dl fingervarmt vatten
3 dl fingervarm mjölk
2 tsk salt
4 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
7 dl vetemjöl
2 dl tranbär
1,5 dl valnötter
1 msk honung

Lös upp jästen ihop med den figervarma mjölken och vattnet. Tillsätt salt, mjöl, tranbär, valnötter och honung. Knåda ihop degen, jag använder maskin. Degen ska vara kladdig. Låt degen ligga och jäsa under handduk i 1 timme.

Häll ut degen ur skålen och knåda den i ordentligt med mjöl. Forma till en rund boll.Låt den sedan jäsa ytterligare 30 minuter inuti en mjölad handduk. Sätt samtidigt ugnen på 250 grader och ställ in gjutjärnsgrytan i ugnen.

Ta ut grytan, strö lite mjöl i botten på den, lägg i degen och sätt på locket. Grädda längst ner i ugnen i 20-25 minuter. Ta därefter av locket och sänk temperaturen till 225 grader. Gräda i ytterligare 15-20 minuter.

Den snygga formen som blir i grytan gör att det ser riktigt proffsigt ut.

Vi blev bjudna på drink och tilltugg när vi kom över i väntan på maten. Tänk vad smakerna ändras, förr ville jag ha sött numera gillar jag mer de sura. När maten var klar satte vi oss ner och åt massa gott grillat. De hade gjort en citron och dillsås till räkorna som var supergod. Ska skriva ner den senare.

Emelie är verkligen så vacker med sin gravidmage. Ska bli mysigt att träffa den nya lilla människan när det väl är dags.

Brödet delades upp för att sparas och för att njutas till frukost dagen efter.

Efterrätten fick grillas i mörkret, banan, glass och salt kolasås mmmm. Sen somnade lilla L i soffan, bästa känslan att sova ute under en varm filt.

Tack för en toppen grillmiddag och kväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *