Tiramisu med kola och jordgubbar

Till efterrätt på vår italienska middag förra helgen gjorde jag tiramisu, klassisk italiensk efterrätt. Däremot gjorde jag inte en klassisk, jag gjorde en med kola och jordgubbar. De blir lite sötare, hitta inspiration på Elle mat och vin. En toppenavslutning på vår middag.

JUfnSaJdRSWEQx3wjJmf1Q

Tiramisu med Kola och jordgubbar

6 personer

Du behöver:

2 ägg
4 msk socker
2 dl kolasås
250 g mascarpone
2 msk mandellikör
1 1/2 dl bryggt starkt kaffe
12 savoiardikex

Kolasås

50 g glykos (2 msk)

90 g strösocker (1 dl)

30 g smör

100 g grädde (1 dl)

5 g flingsalt (1 knapp tsk)

Topping:

kakao
jordgubbar
mynta

Gör så här:

Kolasåsen gjorde jag samma som jag hade i äppelkakan för några dagar sen.

Dela äggulor och vitor i två skålar. Vispa äggvitorna till ett fast skum och ställ åt sidan. Vispa socker och äggulorna till en fluffig smet. Vispa ihop kolasås, mascarpone och mandellikör och vänd ner i det gula äggvispet. Vänd därefter försiktigt ner det vita skummet.  Bryt sönder ett savoiardikex per portion i små bitar och lägg i botten av portionsformarna. Droppa försiktigt över lite kaffe på varje portion. Bred på ett lager kolakräm och en skivad jordgubbe och upprepa sedan hela proceduren. Låt stå kallt i minst 3 timmar, gärna över natten. Strax före servering, pudra över kakao och toppa med mynta.

fullsizeoutput_145fD1Nx26RWTe2Ir0TXwU9q7wfullsizeoutput_1466

Nästan alla gjorde rent glasen till sista smula, det måste man säga är ett bra betyg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *