Semmelfläta

Mina arbetskompisar stod en dag och sa ”ska vi inte köpa semlor nån dag?” men istället för att gå iväg och köpa på bageri erbjöd jag mig att baka till dem. Mitt enda krav var att jag fick göra nått annat än traditionella semlor i bullform.

Jag hitta detta receptet på semmelflätor hos Lindas bakskola och det blev så bra. Alla var så nöjda på fredagsfikat då jag hade med två semmelflätor. Är perfekt när man ska bjuda många, och alla kan ta precis så mycket som de vill, liten eller stor bit.

Recept
25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
2 ägg
¾ dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk mald kardemumma
100 g smör, rumsvarmt
8–9 dl vetemjöl

1 ägg
6 dl vispgrädde
mandelmassa
mjölk
florsocker

Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, socker, bakpulver, salt, kardemumma, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter, jag använde min kitchenaid till hjälp.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.

Dela degen i två delar. Dela de två delarna i vardera 3 bitar. Rulla ut dem till längder, ca 45 cm. Fläta ihop dem tre och tre.

Lägg flätorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla flätorna med ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 15–20 min. Låt flätorna kallna på ett galler under bakduk.

Skär av ett lock på flätorna. Gröp ur mittsträngen på bottnen.

Blanda ihop mandelmassan med lite mjölk så det blir en kladdig massa. Lägg den i som en sträng i mitten på bottnen.

Vispa grädden och spritsa ut den på flätorna. Sätt på locken. Pudra över florsocker före servering.

Nu sitter Eddie bredvid mig och tjoar om att vi måste göra nya flätor han vill också ha. Så det blir dagens projekt, utöver att gå ut i snön. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *