Tekakor till frukost

Nybakat bröd på helgen, finns det nått bättre? Inte om du frågar mig. Doften är halva grejen, andra halvan är smält smör och pålägg på det nybakade brödet. Jag bakade tekakor för några helger sen som blev riktigt bra. Kanske får bli repris snart igen. Jag vaknar ofta tidigt på helgen så om man startar degen direkt hinner den jäsa innan det är dags att äta frukost.

Tekakor
(12 stora)
50g färsk jäst
75g smör
2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
3 msk strösocker
2 tsk salt
1 ägg
Ca 13 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölk och vatten, det ska vara 37 grader varmt då man häller blandningen över jästen och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, ägg och socker. Tillsätt sedan vetemjöl under knådning. Degen ska bli smidig och inte klibbig men tillsätt inte för mycket mjöl för då blir brödet lätt torrt. Kör degen i maskin ca 7-10 minuter. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut degen så den blir ungefär 1 cm tjock ev något tjockare. Stansa sedan ut runda tekakor med en rund form, jag valde en rund skål. Lägg upp dem på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem med en gaffel eller liknande. Låt dem jäsa ca 30 minuter och sätt sedan in dem i ugnen ca 8-10 minuter.

Jag hittade ännu ett verktyg från morfar i gömmorna, perfekt att nagga tekakor med.

En perfekt start på en helgmorgon med nybakade tekakor till frukosten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *