Marängtårta med apelsin

Sitter här i soffan och letar och kollar efter en jultårta som jag ska baka. Då slog det mig att jag gjorde den här tårtan till Annika och Paul att ta hem efter firandet, under en av coronajularna när vi firade utomhus. Jag utgick från Roy Fares Citronmarängtårta men bytte ut citron mot apelsin.

Marängtårta med apelsin
10-12 bitar
Apelsinkaka
300g vetemjöl (5dl)
12g bakpulver (2,5tsk)
10g vaniljsocker (1msk)
5g salt (3/4tsk)
160 g rumsvarmt osaltat smör
320 g strösocker (3,5dl)
165 g ägg (3st)
100 g pressad apelsinsaft (1dl)
skalet från en apelsin
150 g mjölk (1,5dl)

apelsincurd
110g ägg (2st)
20 g äggula (1st)
100 g pressad apelsinsaft (1dl)
90 g strösocker (1dl)
60 g osaltat smör

Italiens maräng
190 g äggvita (5st)
75 g vatten (3/4dl)
320 g strösocker (3,5dl)

Börja med kakan, Sätt ugnen på 170 grader varmluft. Smörj och mjöla kanterna på två springformar ca 20cm i diameter och täck botten med bakplåtspapper. Sikta ner mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke. 

Vispa smör och socker fluffigt i en annan bunke. Vispa ner ett ägg i taget i smeten. Rör därefter ner de torra ingredienserna, finrivet apelsinskal, apelsinsaften och mjölken lite åt gången. Blanda väl. 

Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter. Kakan ska vara genomgräddad. När de är klara ska de svalna lite innan man tar ut de ur formen. Därefter ska de svalna helt. 

Sen är det dags att göra curden. Rör ihop ägg och äggula i en bunke. Koka upp apelsinsaft och socker i en kastrull och rör ner i bunken. Häll tillbaka i kastrullen och värm på medelvärme under konstant omrörning tills curden tjocknar. Häll upp den i en ren bunke tillsätt smöret i bitar och blanda till en slät kräm. Täck med plastfolie och låt svalna i kylen ca 4 timmar. 

Italiens maräng gör man genom att vispa äggvitorna till ett hårt skul i en bunke. koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll direkt i en tunn stråle ner i bunken samtidigt som man vispar med elvisp på maxhastighet. När all sockerlag är nere kan man sänka hastigheten på vispen lite och fortsätta till marängen är ljummen. 

Spritsa en ca 1 cm bred marängkant längs kanten på den en a botten och bred ut curden innanför. Lägg på den andra botten, täck hela tårtan med maräng och bränn av med gasbrännare. 
Jag dekorerade med några köpta juligakristyr dekorationer. 

Den blev så fin och jättegod fick jag rapporterat.

Nu ska jag ge mig på årets tårta, men först lite frukost tror jag.

Så skönt att det blev en ledig dag innan själva julafton i år så man kan landa lite och förbereda det som ska förberedas i lugn och ro.

Hoppas alla får en fin uppesittarkväll och julafton

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *