Frallor med grahamsmjöl

Jag kan ha snöat in på detta med kalljästa frallor till frukost, men det är så lätt och så gott. Igår glömde jag göra deg fast jag åkte och köpte jäst, så idag får det bli nått annat. Gjorde frallor med grahamsmjöl en dag utifrån recept från Fredriks fika här. Jag gjorde färre frallor än receptet så de blev lite större. Älskar när de spricker i ytan, det ser fint och gott ut. Halva plåten fick vallmofrön och halva lite mjöl på toppen.

Kalljästa frallor med grahamsmjöl

12,5 g jäst (1/4 paket)
4 dl kallt vatten
1,5 tsk salt
1 msk honung
2 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl
vallmofrö eller grahamsmjöl till topping

På kvällen: Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, honung, grahamsmjöl och vetemjölet. Blanda ihop allt till en deg (du behöver inte knåda den)
Plasta bunken och ställ i kylen över natten.

På morgonen: Tippa upp degen på ett lätt mjölat bakbord utan att knåda den. Strö på vetemjöl och skär ca 15 lika stora bitar, jag formade dem runda utan att knåda dem. Lägg på plåt med bakplåtspapper.

Täck plåten med bakduk och låt frallorna bli rumsvarma i cirka 20 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla frallorna med vatten och strö på vallmofrö eller grahamsmjöl och grädda bröden mitt i ugnen i 10–12 min. 
Låt svalna på ett galler.

De här frallorna blev också goda, lite mer mättande än om man endast bakar på vetemjöl. Det är gott att växla lite tycker jag.

Nu ska jag hoppa i träningskläderna och åka och köra ett pass med en mindre grupp. Har äntligen köpt nya träningsbyxor, de blev så bra. De var så sköna att jag slog till på två. Bästa starten på lördagen för mig, alla andra sover fortfarande så när jag är klar äter vi frukost ihop. Ofta min andra frukost.

Ikväll ska vi fira nyår, ja nyår blev inte riktigt som det var tänkt så vi tar och firar igen. Undrar om man ska ha några nyårslöften den här gången?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *