Päron och After Eight

Valdag i Sverige idag, vi har en möjlighet men också en skyldighet att lägga vår röst tycker jag. Vi har en fantastiska möjligheten att vara med och påverka vem som ska leda och styra vårt land, den möjligheten borde alla ta. Har man inte röstat får man inte klaga.

Igår fick jag inte bara äpplen utan även päron av mina päron….

Hittade ett recept som lät spännande med päron och After Eight i samma bok av Roy Fares som jag hitta äppelkakan i igår.

fullsizeoutput_12bb

Päronkaka med After Eight

12 bitar

Pocherade päron

1 1/2 liter vatten

1/2 vaniljstång

170 g strösocker (2dl)

1/2 citron saften + två remsor citronskal

4 päron

Vaniljkräm

60 g äggula (4st)

60 g strösocker (3/4 dl)

25 g maizena majsstärkelse (1/2 dl)

250 g mjölk (2 1/2dl)

1/2 vaniljstång

15 g smör

10 bitr After Eight

Smördeg

Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Jag körde med färdig smördeg på rulle, och då är det bara att rulla ut den på en plåt och grädda i ca 20 minuter. Låt den svalna efteråt.

Pocherade päron gör man genom att lägga i allt utom päronen och koka lagen i 10 minuter. Skala päronen och ställ därefter ner dem i lagen och låt dem sjuda i 15-20 minuter eller tills de blir mjuka. När de kokat klart ställ kastrullen åt sidan och låt päronen ligga kvar i lagen.

Vaniljkräm, rör ihop ägg, socker och maizena i en bunke. Koka upp mjölken ihop med vaniljstången  i en kastrull. När mjölken har  kokat upp, vispa ner mjölken i äggblandningen i bunken. Häll därefter tillbaka allt ihop i kastrullen och värm under konstant omrörning tills det tjocknar till en kräm. Häll upp krämen i bunken och rör ner smöret. Ta bort vaniljstången och kyl krämen i kylen.

Fördela vaniljkrämen jämt över smördegen. Halvera After Eight-bitarna och lägg dem på krämen. Skär försiktigt päronen i klyftor och täck kakan men klyftorna. Grädda i ugnen i ca 20 minuter och låt därefter svalna. Servera kakan ljummen eller kall.

fullsizeoutput_12b4fullsizeoutput_12bcfullsizeoutput_12c2fullsizeoutput_12c0

fullsizeoutput_12bd

Vi åt vår ljummen på tallrik eller direkt i handen, Supergod på alla sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *