Butterkaka med saffran

Den här helgen har jag bakat en butterkaka med saffransbröd till första advent. Ett bra sätt att bjuda på saffransbröd då man väljer hur stor bit man vill ha för dagen. Jag har använt morfars fina pappformar, det är mycket minnen i dem för mig.

Butterkaka med saffran
50 g jäst
150 g smör
2 påsar saffran (à 1/2 g)
2 dl socker
5 dl mjölk
250 g kvarg (1 %)
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 16 dl vetemjöl (16 dl motsvarar 960 g)

100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
pärlsocker

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta smöret. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C. 

Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.


Dela degen i tre lika delar. kavla ut en del till en rektangel. Bred på mjukt smör, strö över socker och lite vaniljsocker. Rulla ihop längs med långsidan av rektangeln och dela rullen i 12 lika delar.

Ställ rullarna i en form med snittytan uppåt och stöd över pärlsocker. Jag har pappformar från min morfar som jag satt i en springform för att få en fin form på kakan. Annars smörar man bara formen så kakkan inte fastnar. Låt kakan jäsa i 30 minuter innan den ska in i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna lite på galler eller ta en bit direkt och njut.

Doften som sprider sig i huset när man bakar en sån här kaka är magisk. Kakan blir luftig, saftig och jättegod, perfekt till adventsfikat i december.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *