Jordgubbstårta

På midsommar fick jag möjligheten att göra jordgubbstårtan till eftermiddagsfikat. Jag gjorde tårtan enligt recept hos Erikas fikastunder. Hon gör vackert och gott fika. Fyllningen med vit choklad blir rätt söt så fega inte med limen i grädden. En riktigt god sommartårta tycker jag.

Jordgubbstårta
Tårtbotten
Klä botten och sidor av formen med bakplåtspapper så att pappret är högre än springformens kant.
4 ägg
2 dl socker
60 gr mjöl
80 gr potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
1 citron, finrivet skal + ca 1-1,5 msk citronsaft

Vispa ägg och socker 2-3 minuter på hög hastighet, sänk sedan farten något och vispa 7-8 minuter till.
Sänk farten till lägsta och tillsätt övriga ingredienser var för sig. Stäng av vispen och vänd runt några luftiga tag med en slickepott till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen på 175 grader i 40-45 minuter. Öppna luckan efter ca 40 minuter och känn med en sticka. Ta ut formen ur ugnen, låt svalna nån minut. Lossa formen från kakan och ta bort bakplåtspappret. Vänd tårtbotten uppochner och låt svalna helt. Går bra att frysa in.

Vitchokladgrädde
180-200 gr vitchoklad
2,5 dl grädde
1 st gelatinblad
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Värm grädden i en kastrull och smält 150 gr av chokladen där i. Tillsätt det urkramade gelatinbladet och häll upp i en bunke. Plasta in och ställ kallt. När chokladgrädden stått kallt i minst 6 timmar, vispa upp till en fluffig fyllning och hacka den resterande chokladen smått och vänd ner i chokladgrädden.

Jordgubbsmascarpone
300-350 gr frysta skivade jordgubbar (går också bra med färska, skippa marsanpulvret då)
1-2 msk marsanpulver
125 gr mascarponeost
1-1,5 dl grädde
0,5 dl florsocker
Låt jordgubbarna tina i kylskåpet, skiva dem i mindre bitar om de är hela. Pressa ur lite av jordgubbssaften och tillsätt sedan marsanpulver i jordgubbarna så att det tjocknar lite (spara lite saft till monteringen). Vispa ihop övriga ingredienser till en tjock fyllning. Vänd ner jordgubbarna.

Montering
Dela tårtbotten i tre delar. Fyll tårtan med de två fyllningarna. Vill man kan man ta lite av jordgubbssaften och droppa över tårtbotten. Plasta in och låt stå minst ett dygn.

Gräddfrosting med lime
125 gr mascarponeost/philadelfiaost
2-2,5 dl grädde
0,5 dl florsocker
2-3 st lime, finrivet skal från alla och saft från en halv lime
Vispa ihop alla ingredienser till en fluffig frosting, smaka av och tillsätt lite mer pressad limesaft om det behövs. Täck in tårtan med frostingen.
Dekorera med färska jordgubbar!

Söta Emelie som fick en stående tårtbit, man an nästan se hur hon drömmer sig bort till kyrkan och dagen hon gifter sig.

Vem vet det kanske serveras jordgubbstårta då med?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *