Semla till många.. semmelfläta

Det blev en favorit i repris förra fredagen. Jag bakade semmelflätor och tog med till jobbet och fredagsfikat. Vi kanske inte alltid är bra på att fika men då vi gör det gör vi det ordentligt. På tisdag är det fettisdag, återstår att se om det även då blir en semla.

Semmelflätor
25 g jäst
2 dl mjölk, fingervarm
2 ägg
¾ dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 tsk mald kardemumma
100 g smör, rumsvarmt
8–9 dl vetemjöl
1 ägg
6 dl vispgrädde
mandelmassa
mjölk
florsocker
Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, socker, bakpulver, salt, kardemumma, smör och mjöl, lite i taget. Knåda degen kraftigt i några minuter, jag använde min kitchenaid till hjälp.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
Dela degen i två delar. Dela de två delarna i vardera 3 bitar. Rulla ut dem till längder, ca 45 cm. Fläta ihop dem tre och tre.
Lägg flätorna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla flätorna med ägg. Grädda dem mitt i ugnen i 15–20 min. Låt flätorna kallna på ett galler under bakduk.
Skär av ett lock på flätorna. Gröp ur mittsträngen på bottnen.
Blanda ihop mandelmassan med lite mjölk så det blir en kladdig massa. Lägg den i som en sträng i mitten på bottnen.
Vispa grädden och spritsa ut den på flätorna. Sätt på locken. Pudra över florsocker före servering.

Jag tog med allt förberett i spritspåsar, så monterade jag dem på morgonen i köket på jobbet. Jag har möjligheten att kunna gå ner i demoköket och fixa, och stora kylskåp där de fick stå till sig till eftermiddagsfikat.

Perfekt då man ska bjuda många på semla

2 reaktioner till “Semla till många.. semmelfläta”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *