Lax med chili och vitlök

Redan fredag imorgon, det har har varit en vecka med olika känslor. Ilska, frustration, oro, lättnad och glädje. Det ska bli skönt med helg imorgon kan man säga. Kräftskivan som var planerad i helgen ser ut att regna bort, det är trist men den som spar han har…. kräftorna får plockas fram en annan dag längre fram.

Igår gjorde jag en så himla god laxrätt, jag hittade en chili och vitlökspasta sist när jag var och handla på den asiatiska butiken i stan. Den blev perfekt till laxen, hettan i chilin gifte sig fint med laxen.

Lax med Chili och vitlök
4 st portionsbitar lax
2 st vitlöksklyftor
1 st citrongräs
1 msk ingefära
1 msk farinsockerströ
1 msk Chili och vitlökspasta
400 gram Kokosmjölk
1 msk fisksås
1 st lime
1 st chili
Koriander
Salt och peppar
olja

Sätt på ugnen på 180 grader. Krydda laxen med salt och peppar och värm upp en stekpanna med lite olja i. Stek fisken lätt så det blir en fin yta bara nån minut, därefter lägger du laxen i en ugnsform och ställer in ugnen 8-10 minuter tills laxen är klar.
Under tiden gör man såsen i samma stekpanna som man stekte fisken i, spara smaken av den stekta fisken, diska absolut inte mellan. Hacka vitlöken, riv ingefäran och skala och krossa citrongräset lätt.

Stek vitlöken, ingefäran och citrongräset i stekpannan nån minut, tillsätt farinsocker och låt det karamelliseras.
Tillsätt chili och vitlökspastan och låt den steka med lite.

Rör ner kokosmjölken i stekpannan och smaksätt med fisksås, låt det sjuda i fem minuter så alla smaker blandas ordentligt.

Riv ner limeskalet och pressa ner limejuicen i såsen. Smaka av såsen om det behövs mer sälta med fisksås eller det behövs mer hetta med chilipasta.

När såsen är bra lägger man ner laxen i såsen och serverar med lime, skivad chili, färsk koriander och kokt ris.

Alltså detta blev så gott, perfekt hetta och mycket goda smaker.

Imorgon är det alltså fredag, välkommen helgen och veckans höjdpunkt AW med grannarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *