Södra Kungsleden

När vi var i Sälen i helgen gick vi på södra Kungsleden sälenringen. Den startar på andra sidan vägen, mitt emot högfjällshotellet. Man går ut på östfjällets sydsida genom porten ovan. Totalt runt är leden 9 km.

Början är svagt uppåt och leden är asfalterad så det är inga problem att gå. Vid Köarskärsfjällets vindskydd slutar asfalteringen men sen är det grus så det är fortfarande en promenadled. På ett ställe är det en liten trapp med vi mötte familjer med barnvagn och många äldre hade stavar så denna tur passar nästan alla.

Ellas kompis var med oss hela helgen.

Efter ungefär fyra kilometer kom vi fram till Östfjällsstugan. Här var det många som pausade. Det fanns ved och kamin i stugan och dass om man behövde använda det.

Det var två bäbisar som behövde stugans värme mer än vi. Led med föräldrarna när de skrek som högst.

Vi hitta en bra plats i lä mot stugans vägg.

Vi hade med min julklapp från förra året, trangiaköket och kokade upp gulaschsoppa. Så gott efter promenaden och mysigt att äta ute.

Det vi har drivs på gasol och soppan var varm på ett par minuter, supersmidigt.

Från stugan kan man välja om man vänder och går samma väg tillbaka som man kom på eller så fortsätter man leden runt. Väljer man att gå runt då är vägen från stugan tillbaka på spångar.

När vi gick regnade det lite på vägen tillbaka, då kan spångarna bli lite hala men oftast går det fint att gå bredvid spången.

När man kommer ut till stora vägen igen, får man gå en liten bit mellan stugorna eller längs med vägen tillbaka upp till Högfjällshotellet, om man som vi parkerat bilen där.

Jag tycker det här var jättemysigt och gör gärna om det igen. Nu när barnen är så stora så kan de gå rätt långt. Det gnälldes lite efter vägen men när vi kommit runt tyckte alla att det varit roligt. Vill man kan man stanna och äta och fika efter vägen så det blir några stopp också.

Sen gäller det att titta upp när man går, utsikten är ofta rätt fin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *