Baka Gahkku med Mamma

Innan jul åkte jag hem till mamma och pappa en förmiddag och fick med mig en påse med nystekt bröd hem. Min mammas kommer från samiska rötter hade förberett degen så jag var med och bakade ut degen och stekte bröden. Finns inte mycket som slår nybakat bröd med smör och ost.

Gahkku – Samisk glödkaka
1  påse torrjäst (à 14 g)
1 tsk salt
10 dl vetemjöl (10 dl motsvarar 600 g)
2 dl rågsikt (2 dl motsvarar 120 g)
1 dl kruskakli eller vetekli
3 dl vatten
2 1/2 dl mjölk
1 dl flytande honung
3 msk neutral olja

Blanda de torra ingredienserna i en bunke.

Värm vatten och mjölk till ca 37 °C, fingervarmt. Blanda vätskan med de torra ingredienserna samt honung och olja. Knåda till en smidig deg minst 5 minuter. Låt degen jäsa övertäckt till dubbel storlek ca 1 timme.  

Dela degen i ca 15 bitar (för 15 port) och rulla till bollar. Täck med en bakduk. Värm en stekhäll eller stekpanna till medelvärme. Tryck ut en degboll försiktigt med händerna till en platt kaka. Tryck inte för hårt utan försök behålla den luft som bildats under jäsningen.

Lägg kakan på den varma och torra hällen eller i en torr stekpanna, stek ca 1–3 minuter per sida. Grädda kakorna i omgångar och lägg i en bakduk för att svalna eller ät direkt.

Det tar lite tid att jäsa degen men att baka ut bröden och få de klara i stekpannan gick jättesnabbt.

Det borde gå fint att steka de på Muurikkan, eller om man åker ut i naturen tänk vad lyxigt att hiva fram degbollar och steka klart till maten över elden.

Just nu är det kanske lite kallt ute men längre fram mot våren får vi prova.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *