Laxburgare med kräftröra

Vilket väder vi haft idag, är så härligt med solen, även om jag jobbar inne så är ljuset underbart. Sen tar arbetsdagen slut och då kan man gå ut och njuta lite. Jag väntar med spänning på våra nya möbler, de flesta paketen verkar kommit till Örebro nu så de borde dyka upp här imorgon hoppas jag.

Idag har vi grillat kött och grönsaker, men jag provade förra veckan att göra laxburgare med recept från allas. Jag mixade laxen och formade burgare, det blev verkligen supergott med en kräftröra, inlagd rödlök och grönsaker. Här har jag serverat med bröd och pommes, vill man inte ha det är det säkert lika gott med morötter och gurkstavar som tillbehör.

Laxburgare med kräftröra
4 portioner
600 g laxfilé
100 g rökt lax
1 msk potatismjöl
1 msk finhackad gräslök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk olja

Kräftröra:
1 burk kräftstjärtar, ca 170 g avrunnen vikt
1 dl crème fraiche
3 msk majonnäs
3 msk finhackad dill
1 msk finklippt gräslök

Tillbehör:
4 hamburgerbröd
salladsblad
0,5 gurka
picklad rödlök

Mixa laxfilé, rökt lax, potatismjöl, gräslök, salt och peppar till en grov färs. Forma 4 burgare av smeten, och ställ in dem i kylen.

Låt kräftorna rinna av väl och hacka dem grovt. Blanda kräftstjärtar, majonnäs, crème fraiche, dill, gräslök, salt och peppar.
Skölj och skär gurkan i sneda skivor. Skölj salladsbladen. Stek bröden i torr panna, eller rosta i ugnen tills de får lite färg.
Stek laxburgarna i en stekpanna med olja, 2–3 minuter per sida.

Lägg ihop burgarna med bröd, salladsblad, kräftröra, lax, picklad rödlök och bröd. Servera resten av den picklade löken och kräftröran bredvid om det blir något över.

Picklad rödlök
Skala och skiva 1 rödlök fint. Blanda 0,5 dl ättika (12%), 1 dl strösocker och 1 ½ dl vatten, koka upp och rör tills sockret löst sig. Låt lagen svalna. Lägg i löken i en burk och häll över lagen, låt löken ligga i lagen i minst 30 minuter.

Den här veckan kommer vi nog grilla varje kväll skulle jag tro, ska sätta igång och leta upp fler roliga recept för grillmiddagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *