Andra advent 2020

Den här helgen blev en riktigt julig helg. Vi har ätit julmat, ett lite jolbord med allt det viktigaste. Lax, sill, prinskorv, köttbullar, ägghalvor, janssons och Jossans kavring.

Jossans Kavring
7,5 dl rågsikt
0,5 tsk salt
2 tsk malda brödkryddor
2 tsk bikarbonat
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
smör och ströbröd

Smöra och bröa en form på ca 1,5 liter. Sätt ugnen på 175 C. Blanda alla torra ingredienser. Blanda ner filmjölk och sirap och rör till en jämn smet. Häll det i formen och grädda nederst i ugnen ca 1,5 h. Efter halva tiden ska brödet täckas med aluminiumfolie. Stjälp upp brödet på galler och låt svalna under bakduk.

Gubbröra är ett måste numera, den här är Johans ansvarsområde.

Inlagd sill som min morfar gjorde (receptet enligt abbas förpackning 😉 )

Inlagd sill
1 paket Urvattnad Inläggningssill
0.5 dl ättikssprit (12%)
1.5 dl vatten
2 dl socker
0.5 tsk krossad vitpeppar
2 tsk krossade kryddpepparkorn
1 lagerblad
5 kryddnejlikor
1 st rödlök
0,5 st morot

Skölj filéerna i kallt vatten och skär dem i bitar. Koka en lag av ättikssprit, vatten, socker, krossad vitpeppar, krossad kryddpeppar, lagerblad och kryddnejlikor.

Låt lagen svalna till kylskåpskall temperatur. Varva sillen med skivad rödlök och morot och häll på lagen. Låt den inlagda sillen stå och dra i 1-2 dygn.

Har man lite mer bråttom kör man på 5 minuterssill.

Till julmaten hade jag gjort en parfait som stod klar i frysen, men som vanligt efter julmat orkar jag inte så mycket mer. Så den fick bli fika idag istället.

Det här är bästa tiden när man går och myser och planerar för allt juligt. Även om det är speciella tider kan man göra det bästa av tiden hemma med familj eller några nära vänner. Laga lite extra gott eller baka nått extra gott kanske ta en kopp glögg utomhus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *