Toast Lappland

När Karin och jag spånade på menyn till helgen i sälen var temat vildmark, vi tyckte båda denna toast Lappland av Per Moberg verkade spännande, god och passande. Det visade sig vara lite utmanande att hitta rökt renkött, vi tänkte i värsta fall får vi ersätta med rostbiff. Men på Coop i sälen hitta vi rökt renkött, och det blev så gott.

Toast Lappland

portioner4
250 g rökt renkött
1 bit färsk pepparrot
1,5 dl majonnäs
100 g färskost
30 g färskost, att bre på brödet
100 g vitkål
4 skivor kavring
80 g Kalix löjrom
krasse
Friterad surkål
2 dl surkål
1 dl frityrolja

Friterad surkål
Börja med surkålen. Låt surkålen rinna av väl i en sil (låt den gärna ligga i silen över natten), torka sedan också noga så att allt vatten försvinner.
Hetta upp olja i en stor kastrull till 150 grader. Lägg i grönsakerna i omgångar, ta inte för mycket åt gången, och fritera tills de fått fin färg. OBS! Tänk på att det sprätter och fräser mycket när man friterar, särskilt när man friterar surkål – håll avstånd!
Ta upp med hålslev och låt överflödigt fett rinna av på hushållspapper. Salta.

Rensteksröra
Finhacka renköttet och skala och finriv pepparroten. Blanda med majonnäsen och färskosten, men spara lite riven pepparrot till garnering.

Finstrimla kålen. Bred lite färskost på brödskivorna och lägg på den strimlade kålen. Lägg en rejäl klick av kött- och pepparrotsröran på kålen och toppa med löjrom, klippt krasse, krispig friterad surkål och lite fint riven pepparrot.

Den här helgen har vi fixat i trädgården, stängt och plockat undan lite för vintern. Tagit bort gamla löv och blommor. Vi har också varit på stan och ätit lite oktoberfestmat med grannarna. Nu kollar vi på reprisen av Idol, hur duktiga är de inte?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *