Fjällmiddag hemma

De senaste påskhelgerna har vi varit i sälen och så var planen även i år. Vi skulle äta middag på lyktan med skotertur upp för berget men såklart blev det inte så. Vi har varit hemma hela påsken som många andra. I år fick det bli en planksteksafton hemma istället, en fjällmiddag på vårt sätt. Middagen brukar starta med varm vargtass, vi tog kallt bubbel med lite lingondricka på vår middag. Riktigt gott och fint med den klara röda färgen i glasen.

Till förrätt blev det en klassiker toast skagen. Smörstekt bröd, handskalade räkor och en ordentlig klick löjrom. Fantastiskt gott tycker jag.

Toast skagen
0,5 st röd lök
0,5 färsk dill
240 gram handskalade räkor
4 msk crème fraiche
3 msk majonnäs
1 st citron
3 krm salt
löjrom
färsk dill
1 krm svartpeppar
4 skivor rostbröd
25 gram smör

Skala och finhacka rödlök. Skölj och finhacka dill. Häll bort eventuell vätska som räkorna släppt.
Blanda räkor, rödlök, dill, creme fraiche och majonnäs i en bunke. Tillsätt rivet citronskal och ca 1 tsk citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
Skär bort kanterna från 4 brödskivor och skär brödskivorna i trekanter. Stek brödskivorna gyllene på båda sidor i smör i en varm stekpanna.
Lägg brödskivorna på fina tallrikar och toppa med skagenröra, löjrom och en dillkvist.

Då det var planksteksafton var naturligtvis varmrätten planskstek. Vi gjorde ett försök att bränna av moset med brännare men det blev inte bra, det blev helt klart bäst i ugnen.

Till efterrätt blev det marängsvissglasstårta från Erikas fikastund. Kan inte bli annat än succé tänkte jag när jag gjorde den, och så rätt jag fick. Den gick hem både hos vuxna och barn.

Marängsvissglasstårta
1 förpackning marängbotten
5 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk
1 burk karamelliserad mjölk
En nypa vaniljpulver

Vispa grädden tills den börjar tjockna litegrann. Tillsätt den kondenserade mjölken och vispa till en tjockare, fluffig smet. Tillsätt vaniljpulver. Lägg en marängbotten i formen. Häll hälften av glassmeten i formen. Fördela klickar av den karamelliserade mjölken i smeten, tryck ner lite. Krossa lite maräng och fördela uppepå. Häll sedan resten av glassmeten i formen. Klicka ner lite till av den karamelliserade mjölken runtom i smeten och ställ sedan formen i frysen tills den är helt genomfryst.

Chokladsås
1 msk smör
2,5 msk kakao
1 msk sirap
3 msk socker
1 dl grädde

Smält smöret. Tillsätt sirap, kakao, socker och grädde.
Låt koka ihop och rör till en blank sås. Låt svalna.
Vid servering, vispa grädden fluffig. Ta fram glasstårtan och lägg den på ett fat. Fördela skivad banan och krossad maräng uppepå tårtan. Spritsa eller bred grädden över. Toppa med skivad banan och lite av chokladsåsen. Servera resten av chokladsåsen vid sidan om.

Ibland (eller rätt ofta) blir det inte helt som man tänkt, men det behöver inte betyda att det inte blir minst lika bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *