Påsktårta beställt

Denna påsk fick jag en beställning på en påsktårta. Är så roligt om man har tid och kan hjälpa till, nu passade det bra. Jag hade ett recept jag gärna ville testa en citroncheescaketårta från Erikas fikastund. Lite påskliljor överlämnades tillsammans med tårtan.

Citroncheescaketårta
240 gr mjöl
250 gr socker
15 gr bakpulver
125 gr mjölk rumsvarm
1 dl citronsaft + skal från 2 st citroner
125 gr rapsolja
3 ägg
En nypa salt
2 msk blå vallmofrön

Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form, smörj och mjöla sidorna. Blanda mjöl, salt, bakpulver och socker i en bunke. Vispa i en annan bunke ihop mjölk, citronsaft, skal, olja och ägg lite lätt. Tillsätt de torra ingredienserna och vispa ihop till en jämn smet. Tillsätt vallmofröna. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 min eller tills en sticka kommer ut nästan torr, övergrädda inte. Låt kakan svalna och kallna helt.

Cheesecake
300 gr philadelfiaost rumsvarm
125 gr creme fraiche rumsvarm
1 dl socker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 msk mjöl

Sätt ugnen på 150 grader. Vispa ihop philadelfiaost, creme fraiche, socker och mjöl fluffigt i en bunke. Tillsätt äggen, ett i taget och vispa sakta ner dem.
Klä formen med aluminiumfolie och häll i smeten. Placera en långpanna nederst i ugnen med vatten. Grädda cheesecaken snäppet under mitten i ugnen i ca 35-40 min eller tills den precis stelnat. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå kvar i eftervärmen i ca 30 minuter. Låt kallna och sätta sig helt.

Creme Cheesefrosting
150 gr smör
200 gr philadelfiaost
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ev lite grädde
Vispa smöret 5 minuter. Tillsätt florsockret och vispa lite till. Vispa i kall philadelfiaost och vaniljsocker och vispa till en jämn frosting. Vispa i lite grädde om så önskas.

Montering
Dela den kalla botten i två delar. Bred på lite av frostingen på den understa delen. Placera cheesecakelagret ovanpå. Lägg på den andra bottendelen och täck sedan hela tårtan med frostingen. Låt stå några timmar eller över en natt innan servering.

Tårtan lämnades över på skärtorsdagen, och då vi inte ses just nu har jag ingen snygg tårtbitsbild. Skulle varit snyggt om man skurit ut en bild och sen satt tillbaka och lagat med frostingen innan vi lämnade över tårtan.

Nu är påsken över för denna gång men denna tårta passar säkert precis lika bra vid andra tillfällen, bara man dekorerar med nått annat än ägg kanske.

2 reaktioner till “Påsktårta beställt”

  1. Tack igen snälla Stina för att vi fick beställa en av dina fantastiska tårtor!! Rekommenderas verkligen! ❤️
    Skickar en bild senare på en tårtbit.
    Det enda som är negativt med att äta tårtan är att vågen går uppåt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *