Broccolipasta ala Phillipe

På morsdag ville jag laga en trerätters, en middag som jag bestämde smakerna i. Det blev ett säkert kort till förrätt i bresola carpaccio med tryffelcreme ala matplatsen. Till huvudrätt testade jag att laga broccolipasta tittandes på youtube när Phillipe Cohen lagar. Är smidigt att kunna hoppa fram och tillbaka om man inte hann med i nått moment. Jag tyckte det var jättegott, blev lite över som blev en perfekt lunch dagen efter. Det är en video med lite ungefär här och där men såhär mins jag receptet för fyra.

Brocoliepasta ala Phillipe Cohen
2 st broccolibuketter
400g pasta
4-5 sardeller och oljan i burken
3 vitlöksklyftor
riven parmesanost
olivolja
gammalt torrt bröd
salt

Börja med att dela broccolin. De små buketterna delar man och lägger åt sidan. Stjälken delar man på mitten och sen skär i halvmånar och lägger åt sidan.

Därefter mixar man brödet till ett grovt smul. Vi har ingen mixer så jag delade dem för hand till små bitar. Därefter steker man brödet ihop med olivolja och smaksätter med oljan från sardellburken och en vitlöksklyfta som man låter steka med i stekpannan. Akta så det inte bränns. Riv över parmesanost efter tycke och ställ sedan brödsmulet åt sidan till servering. När man steker brödet blir det frasigt att det blir mindre bitar automatiskt om man inte har en mixer utan delar brödet för hand.

Sen är det dags att göra såsen, ordentligt med olivolja i en panna som man steker broccolistjälkarna i, de ska mjukna men ha tuggmotstånd kvar. Smaksätt med en sardell per portion, gillar man sardeller tar man en extra det gjorde jag. Det smakar inte fisk utan blir bara lite salt god smak av dem. Hacka två stora vitlöksklyftor och stek med i såsen. Sen har phillipe en chili i som inte fanns på vår butik, så jag tog torkad chili från förra sommaren som jag fått av pappa. I videon säger han att det fungerar med chiliflakes. När man har en god oljig sås ställer man det åt sidan lite.

Därefter kokar man broccolibuketterna i välsaltat vatten. När de gått ett par minuter lägger man i pastan i samma vatten och kokar enligt tiden på den pastan man valt, koka nån minut mindre än anvisningen på paketet då det behövs nån minut ihop med såsen också. Man vill inte ha överkokt pasta i slutänden.

När tiden är slut, hettar man upp såsen i stekpannan igen och häller på en kopp pastavatten i såsen. Låt det reducera ner till en krämig sås. Spara en hel kopp pastavatten, och häll av pastan och broccolin i durkslag.
Sedan lägger man pastan och broccolin i stekpannan och vänder runt i såsen. Späd såsen med pastavattnet man har kvar i koppen till en bra konsistens. Jag tog bara lite till min sås.

När allt är krämigt och gott lägger man upp på tallrik, strör över brödsmulet och river över parmesan.
Smaklig måltid.

Eddie hade en lite anpassad förrätt, den blev han så nöjd med. Vi åt som sagt carpaccio, vackert men framförallt väldigt gott. Liljekonvaljerna jag plocka tidigare på dagen stod på bordet och doftade så gott.

Till efterrätt blev det jordgubbar och glass. Nu smakar jordgubbarna som bäst tycker jag. Det gäller att passa på så det kommer vara mycket jordgubbar hos oss nu.

Kan man plocka jordgubbar nånstans i år?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *