Kroketter & vinkokt chorizo

Godmorgon

För en stund sen hade vi en dag fylld med olika tappas. Jag gjorde kroketter, och som jag läste finns det lika många recept på sangria och kroketter som det finns familjer, alla har sitt eget recept på denna tapas. Vi hade även med oliver, skinka och heta räkor som jag köpte på lidl, färdigmarinerade bara att värma. De har de mycket roligt på lidl, hittade även en tysk hylla med saker vi åt när vi var i Berlin förra året så vem vet det kanske blir en tyskdag framöver. Den här dagen var det spanskt tema på hela dagen, kroketterna lagade jag däremot själv.

Kroketter med skinka

8 msk olivolja
1 dl mjöl
1 dl Kycklingbuljong
3,5 dl mjölk
0,5 tsk muskotnöt
1,25 dl finhackad serranoskinka
2 ägg
2 dl pankoströbröd
olja till fritering
Salt och peppar

Börja med att Värma oljan i en liten kastrull, tillsätt mjöl och låt det koka i tre minuter, rör hela tiden. Tillsätt sakta mjölken och buljongen utan att sluta röra.
Krydda med muskotnöt, salt och peppar och koka till smeten tjocknar.

Rör ner den hackade serranoskinkan och ställ kastrullen åt sidan och låt svalna. Krydda mer om det behövs. Det krävs salt för att få en god smak.

När röran har svalnat ställer man in den i kylen i minst tre timmar. Hit går det jättebra att förbereda dagen innan man ska bjuda på kroketter.

När det är dags att servera häller man upp mjöl i en skål, vispar ihop ägg med lite vatten i en skål. Ta mjöl på händerna för att lättare kunna rulla röran till rullar eller bollar. Doppa dem därefter i ägg och därefter i pankoströbröd, lägg de färdiga kroketterna på en tallrik.
Fritera i ett par minuter i olja som är 170-180 grader tills de får fin färg. Jag använde fritös men det går naturligtvis att hetta upp olja i en kastrull och fritera i. Glöm inte att ha ett lock till kastrullen nära om oljan skulle bli för varm.

Lägg kroketterna på ett hushållspapper för att bli av med överflödig olja. Därefter lägger man upp dem på ett fat och serverar.

På bordet fanns det också pintxos med maskarpone och jordgubbar jättefräsch och en med serranoskinka och smält ost som även smälte i munnen. Till detta drack vi sangria med mycket is, och flera flaskor med vichyvatten då det var riktigt varmt ute.

Till middag åt vi ännu mer tapas, pintxos med oxfile, pintxos med lax och aioli, små salta potatisar, smala pommes med stekt ägg och het sås, oliver, räkor, ost, baconinlindadedaddlar.

Johan beställer alltid chorizo om det finns på menyn när vi äter tapas på resturang så vi gjorde en variant där man kokade korven i vin. Receptet hitta jag här hos salt & peppar.

Rödvinsfräst Chorizo med rosmarin
3 msk olivolja
8 vitlöksklyftor
1 förpackning chorizo (ca 300 g)
2 kvistar rosmarin
1 glas rödvin
1 tsk honung

Hetta upp olja i en riktigt varm gjutjärnspanna. Lägg ner skalade vitlökslyftor som du krossat lite lätt med handen eller en kniv. Låt vitlöken friteras en kort stund.

Skär korven i slantar och lägg i. Låt fräsa en kort stund. Lägg i kvistarna med rosmarin och häll över ett glas rödvin. Tillsätt lite honung och rör runt. Låt fräsa på tills allt vinet nästan försvunnit och istället bildat en riktigt god sås

Älskar de här middagarna båda för att det är lita av allt och man äter det man tycker är gott men också att man hjälps åt med förberedelserna för middagen. Sen blir det alltid mycket mat på bordet, så man har alltid kvar till lunchen dagen efter 😉

En kommentar till “Kroketter & vinkokt chorizo”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *