Födelsedagstårta

Barnens födelsedagstårta blev en jordgubb och rabarbertårta. Tog massa inspiration från Erikas fikastund igen, här finns så många fina tårtor och kakor. Där finns flera recept jag vill prova att baka, den här gången blev det en jordgubbstårta.

Tårtbotten
Klä botten och sidor av springformen med bakplåtspapper så att pappret är högre än springformens kant.
4 ägg
2 dl socker
60 gr mjöl
80 gr potatismjöl
1,5 tsk bakpulver

Vispa ägg och socker 2-3 minuter på hög hastighet, sänk sedan farten något och vispa 7-8 minuter till.
Sänk farten till lägsta och tillsätt övriga ingredienser var för sig. Stäng av vispen och vänd runt några luftiga tag med en slickepott till en jämn smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedersta delen av ugnen på 175 grader i 40-45 minuter. Öppna luckan efter ca 40 minuter och känn med en sticka. Ta ut formen ur ugnen, låt svalna nån minut. Lossa formen från kakan och ta bort bakplåtspappret. Vänd tårtbotten uppochner och låt svalna helt. Går bra att frysa in.

Rabarberkompott
500 gr rabarber
0,75 dl socker
0,5 tsk vaniljpulver
3,5 st gelatinblad
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca tio minuter. Koka rabarbern mjuk tillsammans med socker och vanilj. Rör/mosa rabarbern slät. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma kompotten. Låt kallna helt i kyl, gärna över en natt.

JordgubbsFyllning
1 liter färska jordgubbar
175 gr philadelphiaost
2,5-3 dl grädde
1 dl florsocker
Skiva jordgubbarna i mindre bitar. Vispa ihop grädde, florsocker och philadephiaost till en tjock fyllning. Vänd ner jordgubbarna.

Montering
Skär tårtbotten i 3 delar. Lägg ett lager medrabarberkompott på det första lagret. Lägg över en bottendel och droppa lite av den sparade jordgubbssaften över botten. Fördela sedan jordgubbsfyllningen över botten. Lägg på sista bottendelen. Plasta in och låt stå i kyl 1-2 dagar.

När tårtan ska serveras dekorerade jag min tårta med ett lager grädde runt om och en krans med spritsad grädde uppepå och färska jordgubbar.

Den lite syrliga kompotten blev jättegod ihop med den söta jordgubbsfyllningen.

Jordgubbstårta och kaffe blir en perfekt avslutning på en födelsedagsmiddag.

Nu är det inte många dagar kvar innan det är semester här hemma, så efterlängtat så klart.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *