Råbiff och Laxplanka Walewska

Förra helgen åt vi så gott, det var råbiff till förrätt. En inte helt enkel uppgift att sätta ihop med fyra olika viljor om vad den råbiff ska innehålla, smaka och se ut. I ett försök att göra alla nöjda tog jag lite av varje och det blev hur bra som helst. Vi gjorde fyra tallrikar, två med lite mer kött och två med lite mindre men med lika mycket löjrom, bara för att det är så gott.

Råbiff för fyra
290 g innanlår hackat i småbitar
4 st schalottenlökar
2 st förkokta rödbetor
4 msk små kapris
4 st msk löjrom
4 msk majonäs
Gräslök
cocktailkapris
Ett par deciliter rapsolja till fritering.

Majonäs
1 äggula
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 dl rapsolja
1 tsk pressad citron

Blanda äggula, senap, vinäger i en skål. Tillsätt oljan under vispning. Först droppvis och sedan i en jämn stråle. Tillsätt den pressade citronen och krydda med salt och peppar.

Börja med att skiva schalottenlöken tunt. Värm oljan i en kastrull försiktigt, oljan ska vara ca 130 grader. Löken ska friteras lugnt och sakta. lägg i löken i oljan och vänta till löken får färg, ta upp den och låt den rinna av på lite hushållspapper. Salta därefter löken.

Fortsätt därefter med kaprisen, se till att inte få mer än nödvändigt med vätska ner i oljan då det gör att det skvätter mycket. Kaprisen öppnar sig som små blommor då de är klara vilket går rätt snabbt. Låt dem rinna av på hushållspapper efter friteringen.

Tärna köttet och rödbetorna (det går ibland att få hjälp med köttet om man handlar i en köttaffär), sen är det bara att börja montera råbiffen. Köttet i en liten biff i botten, därefter majonäs i små blickar och lite på köttet. Strö över rödbetstärningarna, kaprisen, löken, en klick löjrom och klipp lite gräslök över allt ihop. Toppa med en cocktailkapris.

Efter det här åt vi en Laxplanka Walewska, såsen var magisk som Victoria gjort och laxen perfekt. Min sprittsning av blomkålsmoset hade kanske lite mer att önska men det smakade jättegott. Kombinationen av allt var grym, det var så himla gott att äta lax istället för kött på plankan som omväxling.

Sen spelade vi yatzy efter maten men gick över till plump som vi brukar avsluta kvällarna med.

Den här middagen var Magisk!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *