Kräftskiva 2020

I fredags var vi bjudna på kräftskiva till Familjen Riis rakt över gatan för att inviga deras nya altantak. Det var knytiskräftskiva, där alla tog med egna skaldjur och några gemensamma tillbehör. När vi samlats bjöds vi på en hjortrondrink med champagne, snygg och jättegod. Receptet finns hos Victoria här där man också kan se fler bilder och läsa om kräftskivan från hennes sida.

Jag och min mamma var och köpte kräftorna levande och kokade dem för en vecka sen. Smaken blev jättegod tycker jag, Johan vill alltid ha lite mer salt. Vi fick äntligen inviga vårt nya skaldjursfat. Kräftorna kokade vi så här.

Koka kräftor
1 kg kräftor
3 l vatten
1 dl salt
3 sockerbitar
3 krondill
0,5 öl

Använd en rymlig gryta. Blanda alla ingredienserna och koka upp. Låt det koka på full effekt när du lägger i kräftorna med huvudet först och inte så många i taget.

Låt det koka upp igen och sjud sedan ca 6-7 min.

Kyl kräftorna och lagen för sig innan man lägger ihop dem och sparar i kylskåpet eller fryser in för framtida kräftfester.


På kräftskivan är kräftorna mittpunkten, många gånger tidigare har salladen blivit kvar på bordet när alla ätit färdigt. Men en liten sallad kanske man vill ha, då passar detta perfekt att bjuda på. Skulle fungera som en förrätt också tycker jag. Vi hade egenodlade tomater då smakar det lite extra gott.

Filodegskorg med Capresesallad
Filodegs ark
3 tomater
1 burk med buffelmozarella
Basilika
Balsamico

Sätt på ugnen på 180 grader. Klipp eller skär fyrkanter av filodegen och sätt dem lite omlott i en muffinsform så det formas en liten korg. Grädda korgen i ugnen i ett par minuter tills de fått lite färg och blivit frasiga. Hacka tomaterna och dra isär mozarellan till mindre bitar. Hacka basilika.
Fyll korgarna med lite tomat, några mozarellabitar och toppa med basilika och lite balsamico.

Vi hade också bröd, ostpaj, ostbricka och en tomat och mozarellapaj.

Emelie och Johan är taggade på kräftor.

Team räka, där de inte älskar kräftor så mycket som resterande vid bordet.

Vilket kräftksivegäng <3 . Lånat bilden av Victoria som lyckades fånga alla på samma bild.

En jättegod afterightkaka bakad av Emelie avslutade denna middag och kväll. Afteright är ju så gott, det ska jag köpa nästa gång jag handlar.

En jättetrevlig kräftskiva och bra invigning av det nya taket som blivit så bra.

Nu laddar vi för en ny kräftskiva till helgen med ett lite större gäng, hoppas vädret tillåter att vi ses ute för att äta kräftor ihop.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *