Sommarens Chili

Vi har i sommar haft flera olika chiliplantor i uterummet. Några fick vi från Eva som hjälper oss att hålla rent hemma och några har vi fått från min pappa. Pappa har massa olika chiliplantor på landet, olika former och olika styrka. Nått för alla i familjen.

Nu när hösten kommer och alla är klara funderade jag på hur vi ska ta hand om allt?

För jättemånga år sen gjorde vi chilioljan och gav bort i julklapp till mammor och pappor, men det är inte ett alternativ i år.

Jag valde att göra en lag, dela upp olika chilifrukter i mindre bitar och lägga in i lagen. Jag tänker att det kommer vara gott till mycket i vinter när man behöver lite hetta.

Inlagd chili
250 g färsk chili
2 dl äppelcidervinäger
2 dl vatten
4 vitlöksklyftor
2 msk strösocker
2 msk salt

Börja med att skiva chilin.
Skala vitlöken och krossa klyftorna lite lätt med sidan av kniven.

Koka upp alla ingredienser (förutom chilin), sänk temperaturen och låt sjuda i några minuter. När allt socker och salt löst upp sig, låt sjuda i någon minut till.

Lägg chilin i en burk med tätslutande lock, häll över inläggningen och låt svalna i rumstemperatur innan ni ställer in den i kylen.

De röda små droppformade chilin rensade jag på små pinnar och la i en burk och hände på en god olivolja. Dessa tänker jag att man kan ta fram och ha till en god sallad och att man också kan använda oljan som dressing om den tar mycket smak av chilin. Vi fick det när vi var ute på stan och åt för några veckor sen, och det var så gott. Man kan se nån liten droppe där i salladen.

Utöver detta kommer jag torka och frysa in chili för att kunna ta fram i vinter och smaksätta med när det behövs hetta i mat eller kanske bakning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *