Yes Chef

Inlägget innehåller annonslänkar för Elon

Söndag idag, en söndag med fix och förberedelse för skolstart imorgon. Det ligger en spänd förväntan i luften innan skolstarten varje år tycker jag.

Med skolart kommer mer rutiner hemma hos oss, även om jag och johan jobbat har barnen maxat ut sommarlovet med sovmorgon och långfrukost framför tvn. Men från imorgon är det ändring på det.

I veckan som gick kollade vi på yes chef med Pernilla Wahlgren och Thomas Sjögren, ett jättemysigt matprogram. När de var på Gotland lagde de en fin råbiff och en tryffelpasta som jag genast blev sugen på att testa.

Fredags AWn fick bli en AW middag helt enkelt, vi startade med en pizza, därefter en råbiff, till huvudrätt en tryffelpasta och till efterrätt friterad ost med vaniljglas och hjortronsylt.

Barnen hade en egen meny med Pizza margarita, pasta bolonese, och äppelkaka med vaniljsås.

Råbiff 

Rofruktschips
Blandade rotfrukter, jag valde en rödbeta, två små potatisar och en palsternacka.
salt

Tvätta och skala rotfrukterna. Hyvla rotfrukterna tunt på en mandolin. Värm en fritös till 160 grader. Lägg i rotfrukterna i fritösen. Tänk på att endast fritera en typ av rotfrukt i taget! Fritera tills rotfrukterna är gyllene och har slutat bubbla i fritösen. Lyft upp på et papper och salta chipsen

picklad rödbeta
300 g rödbetor
½ dl ättika
1 dl socker
1 ½ dl vatten

Koka upp vatten, ättika & socker i en kastrull. Hyvla betorna tunt och strimla fint. Slå den ljumna lagen över betorna och ställ i kylen till servering. De håller ett par månader i kylen om man använder en ren burk.

Tryffelemulsion
1 st ägg
3 dl matolja
1 st vitlöksklyfta
20 g tryffel
1 tsk vinäger
salt

Mixa ägg, vitlök, tryffel, vinäger & salt i en bunke. Mixa i matoljan till emulsionen tjocknat. Smaka av med med mer salt & vinäger innan servering.

Råbiff
Skiva oxfile fint och strimla köttet. Smaka av med salt & olivolja.

Toppa råbiffen med tryffelemulsion, rotfruktschip, picklad rödbeta & avsluta med smörgåskrasse.
Tagliatelle tartufo med smör
400 g Pasta
150 g Smör
1 kruka Gräslö
1st Citron
50 g Tryffel
1 st vitlöksklyfta
50 g Lagrad hårdost

Koka upp ett stort vatten till pastan. Svetta finhackad vitlök i en vid panna. Pressa på citron & lite pastavatten. Vispa i lite smör i taget till såsen tjocknat. Koka pastan och vänd ner pastan i såsen. Späd med pastavatten och vänd i ost, gräslök & riven tryffel vid servering.

Detta var så gott, och citronen och smöret i såsen gjorde den jätte fräsch inte alls så mastig som man kanske tänker när man matar ner mycket smör i såsen.

Prova detta om ni vill ha en supergod middag i sensommarmörkret. Jag köpte nya lampor att ha på bordet nu när det blir mörkare. Har sett de hemma hos Victoria och Micke och varit påväg att köpa med då har de varit slut. Nu hitta jag dem på elon.se här, perfekt för mig. Jag köpte en vit och en svart, men jag ska köpa en vit till att ha på matbordet i uterummet.

Det var perfekt ljus över bordet när vi åt men även när vi spela kort.

Nu var det dags att ta tag i det där fixet och inte så långa sovmorgnar…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *