Kycklinggryta med Ajvar och vitostkräm

Elon expo är en mässa för Elonkedjan där leverantörer presenterar sina nyheter och handlarna får möjlighet till utbildning på produkterna och få inspiration till sina egna butiker. I år hade Crockpot en monter där de bjöd på kycklinggryta med Ajvar och vitostkräm, fantastiskt gott. Receptet hade Diana Dontsova tagit fram, har följt henne på instagram länge, där heter hon Diadonna. De tillagade grytan i en multicooker express men det har jag inte och sakna en krydda så jag gjorde om lite, men tycker det vart riktigt gott. Perfekt mat i matlådan i veckan.

Kycklinggryta med Ajvar och vitostkräm
1 gul lök
1 röd paprika
1 zucchini
1 kg kycklingbröstfilé
0,5 dl tomatpuré
350 g ajvar, stark
2,5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
0,5 grönsaksbuljongtärning
2 tsk torkad timjan
svartpeppar
ev. salt
solrosolja att steka i

Vitostkräm
150 g vitost
2 dl crème fraiche
salt

Skala och hacka löken. Kärna ur och tärna paprikan. Skiva zucchinin, ca 1,5 cm tjocka och skär i kvartar. Fräs lök, paprika och zucchini i olja i en stekpanna, lägg över i slow cookerns gryta.
Skär kycklingen i bitar och lägg ner i stekpannan låt fräsa i någon minut. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa hastigt, lägg över i slow cookern.

Tillsätt ajvar, vatten, buljongtärningar, timjan och svartpeppar i grytan. Rör om ordentligt. Sätt på locket och sätt på den på low och timern på 4 timmar.

Gör vitostkrämen genom att smula osten i en bunke. Tillsätt crème fraiche och mixa slätt med en stavmixer. Smaka av med salt.

När grytan är klar, smaka av med salt. Låt svalna en aning och lägg upp i skålar. Toppa med en klick vitostkräm. Vi valde att äta med ris, på mässan serverades kycklinggrytan med ett gott bröd. 

Vill man inte göra den stark kan man köpa mild Ajvar istället.

Check på matlådan alltså denna veckan. Det är kortvecka på jobbet då man var ledig igår måndag den första maj, och barnen är visst lediga även på fredag från skolan. Fint väder ska det bli med sol hela veckan ser det ut som. Lite varmare vore skönt att få så det hoppas jag på.

Ha en bra vecka.

En kommentar till “Kycklinggryta med Ajvar och vitostkräm”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *