Kycklinggryta med Ajvar och vitostkräm

Den här kycklinggrytan med ajvar och vitostkräm har blivit en favorit för mig. Så god nylagad men fungerar hur bra som helt i matlåda. Så laga en ordentlig gryta direkt så har man till flera dagar. Jag har lagat den i slow cookern här, men den här gången gjorde jag den i en stor gryta på spisen. Receptet är Diana Dontsovas härifrån.

Kycklinggryta med Ajvar och vitostkräm
1 gul lök
1 röd paprika
1 zucchini
1 kg kycklingbröstfilé
0,5 dl tomatpuré
350 g ajvar, stark
2,5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
0,5 grönsaksbuljongtärning
2 tsk Vegeta
2 tsk torkad timjan
svartpeppar
ev. salt
solrosolja att steka i

Vitostkräm
150 g vitost
2 dl crème fraiche
salt

Skala och hacka löken. Kärna ur och tärna paprikan. Skiva zucchinin, ca 1,5 cm tjocka och skär i kvartar. Fräs lök, paprika och zucchini i olja i en stor gryta, lägg åt sidan på ett fat.
Skär kycklingen i bitar och lägg ner i grytan och låt fräsa i någon minut. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa hastigt.

Tillsätt ajvar, vatten, buljongtärningar, timjan och svartpeppar i grytan. Rör om ordentligt. Lägg ner de frästa grönsakerna i grytan och sätt på locket och låt grytan stå och puttra 20 minuter.

Gör vitostkrämen genom att smula osten i en bunke. Tillsätt crème fraiche och mixa slätt med en stavmixer. Smaka av med salt.

När grytan är klar, smaka av med salt. Låt svalna en aning och lägg upp i skålar. Toppa med en klick vitostkräm. Vi valde att äta med ris, annars kan man servera kycklinggrytan med ett gott bröd. 

Detta är så gott, borde göra det igen snart.

I helgen har vi varit i Hundfjället och fixat lite i lägenheten. Det är alltid så skönt att komma upp dit, vi fick också vakna upp till ett helt vitt landskap. En liten fin känsla om vad som ligger framför oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *