Regnig sommar, musslor och Drunken Noodles

När vi kom hem från Spanien eller tydligen även under hela vår vistelse regnade det. För oss som varit i värmen var det lite skönt med ett par dagar där man kunde landa och hinna fixa saker, men jag har full förståelse för att inte alla tyckte så. Vädret har varit den största snackisen den här sommaren.

När vi var hemma så får man tillbaka lusten att laga mat. Det här blev så gott, snabbt gick det också. Båda recepten kommer från Jennie Walldéns bok Wok Ris Nudlar. Jag hitta inte choi sum och pilgrimsmusslorna var grymt dyra så jag ersatte de men det gick precis lika bra.

Kammusslor med Wokad pak choi och ponzu
4 portioner
400 g Pak choi
5 st salladslök
neutral matolja att steka i 
600 g kammusslor
salt och peppar
1 dl ponzu
1 msk rostade svarta och vita sesamfrön

Dela pak choi i mindre bitar och skär salladslöken i 3 centimeterstora bitar. Hetta upp en wok till rykande het, häll i generöst med olja och woka salladslöken i en minut och lägg sedan i pak choi. Woka en minut till under omrörning och ta sedan av från värmen och ställ åt sidan. 
Torka av musslorna och salta och peppra försiktigt. Stek i olja på hög värme i nån minut per sida tills de får fin yta. Ta av från värmen. 
Lägg upp wokad pak choi och salladslök på tallriken, placera musslorna ovanpå. Ringla över ponzu och strö över sesamfrön. 

Detta är en rätt i boken som serveras med ris men vi åt den som förrätt helt utan ris. 
Till varmrätt åt vi en Pad Kee Mao- Thai Drunken Noodles
4 portioner
300 g breda risnudlar
8 st vitlöksklyftor
3 röda chilifrukter
300 g kycklinglårfilé
neutral matolja att steka i
4 st salladslökar
1 liten broccoli
1 dl ostronsås
2 msk fisksås
1 msk mörk soja
1 msk strösocker
2 nävar thaibasilika

Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj i iskallt vatten och låt rinna av ordentligt i ett durkslag. 

Mortla vitlök och chili till en grov pasta, eller kör i en mixer. 

Dela kycklingen i munsbitar. Hetta upp en wok tills den ryker. Häll i generöst med olja. Fräs den mortlade vitlöken och chilin i några sekunder, lägg sedan i kycklingen som får fräsa tills den är gyllene runt om, lägg åt sidan. Skär salladslök i 3 centimeter stora bitar. Bryt broccolin i buketter och skär stammen i tändstickstunna stavar. Fräs salladslöken och broccolin i 1-2 minuter. Den ska fortfarande vara spänstig. 

Lägg tillbaka kycklingen i woken och rör om. Lägg i nudlarna, ostronsåsen, fisksåsen, soja och socker. Woka tills nudlarna är varma och allt blandat sig. 

Ta av från värmen och vänd ner thaibasilikan. 
Sen är det bara att lägga upp och njuta av thai Drunken Noodles. 

Detta var så gott, precis alla smaker jag gillar. De breda nudlarna var slut i vår butik så jag använde smala och det fungerade fint. Ikväll har vi inte planerat vad vi ska äta kanske hittar nått mer spännande i boken att prova.

Idag lyser solen här i Örebro, det får man ta vara på. Ha en fin lördag så ska jag se om jag hinner få ner fler sommarminnen här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *