Julgran och Tart med fikon och ädelost

Ett lätt fixat tilltugg till glöggen som kan varieras i oändlighet är att lägga olika saker på en bricka i form av en julgran. Här har jag valt vanligt billigeost, salamichips och vindruvor. Stansa ut en stjärna till toppen och en stam till botten i ost och plockgranen är klar att serveras.

När vi drack glögg första gången i år med grannarna hade vi gjort lite… eller kanske inte lite utan ganska många tillbehör. Det brukar bli lite så, ska göra ett och får feeling och fixar fler. Vi hade olika rullar med granatäpple, ost och pepparkaka, kavring med safranscreme och räkor och baconinlindade dadlar, kolor, pepparkakor, tryfflar och godis med choklad och cornflakes. Här fick Victoria verkligen feeling, jättegoda tillbehör till glöggen allt ihop. Recepten hittar ni på matplatsen.net

Tarte med fikon och ädelost
1 rulle kyld smördeg (250 g) 
100 g pistaschnötter med skal 
5 fikon 
125 g starl ädelost 
100 g mascarponeost 

Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och grovhacka pistaschnötterna.
Rulla ut degen med det medföljande papperet på en plåt. Vik upp en centimeter av degen till en tjock kant runt hela degen. Nagga degen och grädda mitt i ugnen ca 10 min.
Skiva fikonen, och riv ädelosten grovt.
Ta ut botten och bred på mascarponeosten medans smördegen fortfarande är varm. Strö över ädelosten. Lägg på fikonen. Strö på pistaschnötterna. Grädda ytterligare ca 10 min.
Låt tarten svalna innan du skär upp den i bitar.

Den här blev supergod, passade perfekt till den ofta lite söta glöggen..

Något för alla att smaka på till glöggen vare sig man gillar sött, salt eller båda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *