Paella

Jag var ute och köpte present till ett kalas då jag fick feeling och tänkte paella vill man göra hemma. Min paellapanna är 40cm i diameter, det blir ordentliga portioner till 4 personer. Tänker att ska man göra en superstor då borde man kunna använda stekbordet på muurikkan. Jag utgick från ett recept från Tareq med kräftor, hur gott låter inte det. Tyvärr hade det inte hunnit bli säsong när jag laga så det blev räkor den här gången, men kräftor får vi prova snart.

Paella med räkor
18-20 stora räkor
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 röd paprika
3 tomater
1,5 l kycklingbuljong
0,5 g saffran
2 cm röd chilifrukt
100 g chorizokorv [1 st korv]
6 kycklinglårfiléer
2 msk tomatpuré
1 msk färsk timjan, hackad
2 tsk paprikapulver, gärna rökt
1 dl färsk bladpersilja, hackad (med kvistarna)
6 dl risottoris
0,5 tsk salt

vitlöksmajonnäs
1 citron, i klyftor
färsk bladpersilja, hackad

Buljong
Koka upp buljongen med en knivsudd saffran (spara resten) och chilin. Låt koka i 10 minuter. Ställ åt sidan.

Paella
Skär chorizon i små bitar och fräs den i en panna på medelvärme tills den får fin färg. Fettet i korven ska släppa och ge god smak. Ta upp och lägg korven på en tallrik.
Dela lårfiléerna på hälften. Lägg kycklingen i samma panna du stekt chorizon i (utan att diska den) och bryn kycklingen runtom på medelvärme i cirka 5 minuter så att den får fin gyllene färg. Ta upp kycklingen och lägg åt sidan på ett fat.

Skala och hacka löken och vitlöken. Skär paprikan och tomaterna i bitar eller tärningar. Lägg ner vitlök, lök och paprika i pannan och fräs tills de är mjuka. Fös grönsakerna åt sidan och fräs tomatpurén en stund under omrörning.
Blanda tomatpurén med grönsakerna och fortsätt att fräsa tills den har sugits upp. Tillsätt paprikapulver och saffran och låt allt fräsa ihop på medelvärme

Lägg ner chorizon, kycklingen samt färsk timjan.
Tillsätt risottoriset och låt det bli lätt genomskinligt. Blanda sist i tomaterna.
Häll i den varma buljongen (börja med cirka 1 liter) och vänd runt så att riset täcks av buljong. Placera ut kycklingen lite snyggt i pannan. Låt koka i cirka 10 minuter under omrörning då och då för att inte paellan ska bli bränd.

Häll i hälften av den resterande buljongen och låt koka vidare på låg eller medelvärme i 7–8 minuter. Rör helst inte i paellan nu, bara om den börjar bli bränd i botten. Om det ser ut som om buljongen håller på att koka bort helt kan du behöva tillsätta ytterligare vätska, men då går det bra med vatten.

Lägg på räkorna och häll på resten av buljongen och låt paellan koka i cirka 5 minuter till.
Ta av från värmen, täck pannan med aluminiumfolie och låt allt sätta sig i cirka 15 minuter – nu ska riset vara helt färdigkokt.
Servera direkt ur pannan med citron att pressa över och gärna lite bladpersilja på toppen.

Såg nån stans för länge sen när de laga paella där de påtalade hur viktigt det var att inte röra i paellan på slutet så man får till smaken. Så det tänkte jag på.

Detta blev så gott och mycket så vi fick matlåda. Ja det var det här med persilja igen så det är bara på halva då Johan inte gillar.

Smaken blev så god, gillar när det blir lite mörkare i färgen inte bränt men smakrikt. Ska åka och köpa kräftor för att ha i frysen så jag kan prova det också nån dag.

Idag regnar det igen så idag får vi äta nått annat tror jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *