Japansk laxsida med nudelsallad

Den här veckan har bara sprungit förbi. Det har varit många roliga saker, vilket såklart gör att det går extra fort. I tisdags var det min tur att bjuda grannarna på mat och slå på tvn med gift vid första ögonkastet.

Vi blev hela nio denna tisdag, superkul att så många kunde. Sen ställer det höga krav på vad som är möjligt att bjuda på. Jag fastna för detta laxrecept hos Zeinas kitchen. Perfekt att kunna ställa in i ugnen och alla kan ta så stor bit man vill när det är klart. Till laxen serverade jag en nudelsallad som passade till, även det receptet från Zeina.

Många kom in och sa att det doftade supergott ända ut på gatan, det är ett gott betyg från start. Sen undrade de hur mycket mat de skulle äta, jag är hungrig men inte så hungrig….

Jo men visst det blev en liten bit lax kvar, perfekt till matlåda men inte mer så nog var de hungriga alltid. Eller så var det bara så att det var så rackarns gott. Jag tror det var både och.

Japansk laxsida med chilimajonäs
6 portioner
Ca 1,5 kg laxsida
1 dl vatten

Marinad till laxen
2 rivna vitlöksklyftor
1 msk färsk riven ingefära
0,5 dl söt soja (ketchap manis funkar jättebra, kan bytas ut mot 4 msk honung)
0,5 dl japansk soja
Saften och rivet skal från 1 lime
Salt & peppar

Garnering
1 msk sesamfrön
Salladslök
Lime

Chilimajonnäs
1,5 dl majonnäs
Ca 3-4 msk sriracha
2 msk ketchup
1 lime
1 salladslök
Salt

Chilimajonnäs: Finhacka salladslöken. Lägg majonnäs, srircha, ketchup, salladslök, rivet skal från lime och limesaft i en skål. Smaka av med salt och blanda. Ställ gärna i kylen en timme innan servering.

Laxen: Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg laxsidan på ett foliepapper på en ugnsplåt och vik upp kanterna på foliepappret runt laxen. Gör så för att safterna och kryddorna inte ska rinna ut i plåten. Det är dom som gör laxen god och dom vill vi behålla i laxen. Pensla marinaden på laxen. Låt gärna laxen marineras en stund. Strö på sesamfrön precis laxen åker in i ugnen.

Värm ugnen till 180°. Precis innan laxen ska in i ugnen lägger du 1 dl vatten runt om laxen på foliet, (inte på den). Vattnet gör laxen saftig. Ta in i mitten av ugnen och tillaga i ca 30 min.  Garnera gärna laxen med salladslök och servera limeklyftor bredvid.
Glasnudelsallad
4 portioner
150 g glasnudlar
2 st pak choi
200 g sockerärtor
1 stor röd paprika
2 salladslökar
2 morötter

Dressing
1 finhackad röd chili
1 liten bit finhackad rödlök
1 pressad vitlöksklyfta
2 st lime
Ca 0,5 dl japansk soja
2 msk fisksås
2 msk sesamolja
2-3 msk palmsocker (rörsocker eller honung funkar också)
1 liten knippe finhackad koriander
cashewnötter

TIPS! Gör gärna dubbla mängden dressing och ha en liten skål bredvid salladen till den som önskar att ha i mer i sin sallad. Dressingen är väldigt god som dippsås till vårrullar. Om du gillar ingefära kan du riva ner lite i dressingen. 

Blanda alla ingredienser till dressingen och ställ åt sidan. Hacka alla grönsaker och låt rinna av i en sil. Koka upp vatten, lägg i nudlarna, stäng av värmen och låt stå i 5 min. Sila av nudlarna och skölj med kallt vatten. Om nudlarna är väldigt långa kan du klippa dem kortare med en sax. Låt nudlarna rinna av ordentligt i en sil. Lägg nudlarna och grönsakerna i en bunke, häll över dressingen och blanda väl.(jag vågade inte göra detta utan serverade dressingen i en skål då jag var osäker på om alla gilla framförallt koriander) Servera gärna med finhackade cashewnötter i en skål bredvid även det.

Detta blev så gott, tror alla som var med i tisdags håller med mig. Ser fram emot att få prova allt annat gott hos mina grannar under våren.

Idag ska vi på kalas och det är valborg. Det kommer bli en bra lördag!

En kommentar till “Japansk laxsida med nudelsallad”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *