Steamed buns

Vi började med en rabarberdrink i launchgruppen när familjen Ö kom över i helgen. Strax efter bilden ville barnen bada, så då öppna vi poolen och då sitter man perfekt här och har bra uppsikt. Drinken hade delat sig lite vilket var snyggt med svår drucket, så man fick föra runt lite innan det gick att sippa på sugröret.

Till middag åt vi steamed buns med lite olika fyllning. Planen var att detta skulle bli en förrätt men lite som vanligt hade jag lagat lite mycket. Vi ångade bara några extra bröd så blev det en huvudrätt istället.

Bröden kan man köpa i frysdisken på asiatiska butiker. Vi har en butik på Stortorget i Örebro som har massa spännande. Jag ställde en bambulåda i en stekpanna med kokade vatten. Jag la ett smörgåspapper i botten på bambulådan. Klippte fem hål i pappret och la i bröden frusna. Det tog bara ett par minuter i den heta ångan så var bröden klara att servera.

Till bröden hade vi sojaglaserat sidfläsk, halstrad tonfisk, syrad rödlök, strimlade morötter, strimlad gurka, lime, creme fraiche, chilimajo, cosmopolitansallad, hackade nötter, sesanfrön, hackad salladslök och koriander. Edamamebönor hade vi också ångat i en bambulåda att äta vid sidan av.

Sojaglaserat sidfläsk
1 paket sidfläsk
15 st vitlöksklyftor
1 st gul lök
2 dl kycklingbuljong
4 msk Hoisinsås
4 msk honing
4 msk Ostronsås
4 msk Kinesisk soja
4 msk sherry
4,5 dl vatten

Börja med att skära sidfläsket i bitar, Det skulle vara kuber men jag hittade bara skivat sidfläsk så det fick bli två centimeters skivor. Stek sidfläsket så det får lite färg runt om, tiden beror på hur stora bitar man skurit. Hacka den gula löken och de 15 vitlöksklyftorna och stek med i kastrullen ett par minuter. Rör ihop buljongen, hoisinsås, honung, ostronsås, soja och sherry. Häll över köttet och löken och låt det glasera några minuter, därefter häller man på vattnet och låter det koka utan lock i 20 minuter. Såsen ska bli lite tjockare innan man låter kötet svalna något.
Därefter plockar man ihop kött, och grönsaker i sitt bröd och äter med händerna. Det här blev så gott, det kommer vi absolut göra igen.

Chilimajonnäs
2 äggulor
2-3 dl rapsolja
0,5 tsk japansk soja
1 lime, pressad
5 msk chili garlic sause
1 nypa salt

Vispa äggulor, soja och en nypa salt kraftigt. Häll i oljan droppvis under konstant vispning. När du fått en riktigt tjock konsistens, tjockare än vanlig majonnäs,  häll i chili garlic sauce och pressad lime. Vispa igen och tillsätt eventuellt droppvis mer olja om den inte blir tillräckligt tjock. Ställ svalt.

Den halstrade tonfisken har vi gjort måna gånger tidigare, det finns här, den är också så god i de ångade bröden.

Vilken kväll det blev, vi kunde sitta ute till långt in på kvällen, inga mygg och helt vindstilla, magiskt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *