Shawarma

Jag satt en morgon och kollade på Markiz som gjorde nått jättegott, shawarma på nyhetsmorgon. Roligt sätt att servera på. Hon tillagade den i ugnen och receptet är därför skrivet så men vi gjorde den på grillen. Vi tände kolgrillen och la kolen på ena halvan och en gjutjärns form med kycklingen på i andra halvan. Där fick den stå i 2 timmar drygt. Det var den saftigaste kycklingen vi ätit på länge, supergott.

Förbereder man såsen dagen innan och har marinaden klar i kylen tar det inte många minuter att montera kycklingtornet, så kan man njuta av det fina vädret som vi har nu istället och maten sköter sig själv på grillen.

Detta var en sån där bra dag som inte är så planerad utan bara blir hur bra som helst ändå. Vi slappade, spelade boule med ett glas sangria i handen. sippade på en GT med gurka och rosépeppar innan maten.

Shawarma
900 g kycklingbröstfilé
1 bakpotatis (stor att sätta spettet i)
2 msk olivolja (till garnering)
Marinad
1 dl turkisk yoghurt, 10 %
2 msk tomatpuré
0,5 citron, saften
2 klyftor vitlök, rivna
0,5 dl olivolja
2 tsk starkt paprikapulver
1 tsk malen kryddpeppar
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad persilja
1 tsk malen spiskummin
2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Toum (vitlökskräm)
1-3 klyftor vitlök (för mildare smak tar du 1)
1-2 tsk citronsaft (eller 1 krm citronsyra)
2 äggvitor
2-3 dl rapsolja
0,5 tsk salt

Aubergineröra
3 aubergines
1 kvist mynta
0,5 citron, saften
1 dl olivolja
salt
peppar

Shawarma med kyckling
Sätt ugnen på 200 grader. Alternativt starta grillen.
Börja med att dela dina bröstfiléer på längden alternativt köp färdigbankad kyckling (tunna filéer).

Blanda samtliga ingredienser till marinaden. Skär bort den nedre delen av den bakade potatisen och tryck in 4 spett så att en kvadrat formars (glöm inte att blötlägga dina spett). Doppa kycklingen i marinaden och trä kycklingbitarna på spettet, placera kycklingen så att det formar en blomma. Avsluta med att trycka den andra dela av potatisen ovan så att du får ett bra tryck.

Sätt in formen längst ned i ugnen och låt köttet få lite stekyta, ca 10 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och stek i 45-60 minuter. (Rekommenderar att du använder varmluftsfunktionen). Eller ställ ner kycklingen i grillen med indirekt värme och låt den stå ett par timmar till kycklingen kommit upp i temperatur och fått fin grillyta.

Ta ut shawarman och låt vila i ca 10 minuter och skär sedan i tunna skivor.


Toum (vitlökskräm)
Krossa vitlöken och banka på den med kniven tills den blir lite mosad i små bitar. Lägg i en skål tillsammans med citron och äggvitorna. Använd en stavmixer eller elvisp och mixa tills det bildas vitt skum i skålen av äggvitan, det tar ca 2-3 minuter.

Droppa sedan i oljan i en fin och tunn stråle samtidigt som du mixar och rör om i skålen. Häll i långsamt tills vitlökskrämen tjocknar och blir fluffig. Det är riktigt att ha tålamod och hälla i oljan försiktigt, annars skär såsen sig.

Krydda sedan med salt och ställ i kylen en stund innan servering, gärna 1 timme. Såsen håller 3-4 dagar i kylen.

Aubergineröra
Sätt ugnen på 225 grader. Stick en kniv eller gaffel rakt ner några gånger i auberginerna. Ställ in dem i ugnen och rosta dem i ungefär 30 minuter eller tills de sjunkit ihop och blivit mjuka.

Gröp ur köttet ur auberginerna och lägg i en skål. Hacka mynta som du tillsätter i skålen.

Häll ner resten av ingredienserna och tryck smeten slät med en gaffel, eller mixa den med en mixerstav om du vill ha en slätare röra.

Vi åt den grymt goda kycklingen med såserna, pommes, libabröd och en sallad på rödbetor, ruccola, oliver och fetaost.

Har hade vi det fantastiskt bra med kallt rödvin (skulle vara kallt) mat för ett mindre kompani och solen och värmen hade gjort dagen perfekt.

Jag hittade direkt ett liknade recept med fläskkarre som måste provas, men det blir ett eget inlägg.

En kommentar till “Shawarma”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *