Indisk buffé

Förra fredagen hade vi vänner hemma på middag. Jag lagade tre olika indiska grytor som vi serverade med gult ris, mango chutney och raita. Alla de här recepten kommer från Zeinas kitchen

Gurkraita, 4 portioner

1 gurka, ta bort kärnhuset och finhacka
1 salladslök, finhackad
0,5 dl finhackad mynta
1 tsk salt
1 tsk spiskummin
4 dl turkisk yoghurt

Blanda ihop alla ingredienser och ställ i kylen en stund innan servering. 
Butter halloumi
4-6 portioner

400 g halloumi
2 gula lökar
2 st chili (uteslut eller minska mängd om du vill ha en mild sås)
1 msk riven ingefära
3 vitlöksklyftor
400 g krossad tomat 
3 dl grädde
50 g smör
1 dl vatten
2 msk tomatpuré
1 msk socker 

1 tsk kardemumma
0,5 tsk kanel
1 msk spiskummin
1 msk chilipulver
Salt & peppar

Hacka lök och chili. Riv ingefära och vitlök. Hetta upp smör. Stek lök, chili, ingefära, vitlök och alla kryddor under omrörning. 

Tillsätt tomatpuré och stek lite till. Tillsätt de krossade tomaterna, 1 dl vatten, blanda och låt sedan såsen puttra under lock i 15-20 min. 

Häll i grädde, smaksätt med socker (såsen ska gärna vara lite söt) och låt puttra i 10-15 min till.

Skär halloumi i tärningar, hetta upp en helt torr stekpanna och stek halloumi tills den får lite färg. Vänd ner i såsen och låt den få puttra med i 5-6 min.

Jag gjorde några bröd med fyllning och några naturella så man hade lite olika att väja på. Jag gjorde de på samma deg. Jättegott och extra kul att kunna servera med nybakat bröd till maten.

Peshwari Naan
6 st bröd

Degen
1 tsk torrjäst
2 dl ljummet vatten
1 tsk socker
Ca 6 dl vetemjöl special
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 msk rapsolja
3 msk turkisk yoghurt

Fyllning
1 dl skalade pistagenötter (kan ersättas med sötmandel. Du kan även mixa både mandel och pistage)
1 dl riven kokos
1 dl sultanrussin
2 msk ljus sirap
1 tsk mortlade kardemummakärnor

Pensling
Smält smör

Blanda jäst med vatten och socker, låt stå i 10 min. Blanda alla torra ingredienser i en separat bunke. Tillsätt olja och yoghurt med dom torra ingredienserna och blanda noga med en träslev eller händerna.

Häll dom torra ingredienserna över degvätskan och arbeta ihop en smidig deg, gärna med en bakmaskin i ca 10 min. Tillsätt eventuellt mer vetemjöl om degen känns för kladdig. Den ska gärna vara lite kladdig i konsistensen. Täck bunken med plast och låt jäsa i 45-60 min i rumstemperatur. 

Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i sex lika stora bitar och forma till bollar. Lägg degbollarna på en mjölad bricka, täck med en bakduk och låt vila i 15 min.

Mixa ihop ingredienserna till fyllningen tills du får en bredbar och slät massa. Tillsätt eventuellt mer sirap om fyllningen känns svår att mixa ihop.

Ta en degboll och kavla ut till ett runt bröd, kavla inte ut allt för mycket eller för tunt. Lägg en klick fyllning mitt på degen och vik sedan in kanterna till mitten. Tryck ihop degen ordentligt, mjöla degen med jämna mellanrum för att undvika att brödet fastnar på bakbordet. Kavla ut ett runt eller avlångt bröd. 

Hetta upp en helt torr stekpanna, stek brödet på hög värme (ej högsta) ca 4-5 min på varje sida, tills brödet får en fin gyllene yta. Lägg på ett fat med bakplåtspapper eller kökshandduk och pensla med smält smör. Servera gärna bröden nystekta och varma.
Tikka masala med kyckling
4 portioner 

Marinad
900 g kycklingfilé
1,5 dl turkisk yoghurt
1 msk garam masala
1 tsk svartpeppar
1 tsk korianderpulver
1 tsk paprika- eller chilipulver
1 tsk salt

Tomatsåsen
1 burk krossade tomater (400 g)
4 msk tomatpuré
3 dl grädde
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk färsk riven ingefära
1 färsk chili
2 tsk spiskummin
1 tsk mald bockhornsklöver (kan uteslutas eller ersättas med senapsfrön)
0,5 tsk gurkmeja
Salt
Olja till stekning

Dela kycklingfiléerna i bitar om du använder det. Blanda yoghurten med alla kryddor till marinaden och vänd i kyckling. Täck med plast och låt marineras 1-2 timmar i kylen. Du kan även låta kycklingen marineras över natten i kylen.

Hacka löken i tärningar och stek dem mjuka i olja. Tillsätt pressad vitlök, riven ingefära, hackad chili, spiskummin, bockhornsklöver och gurkmeja. Fräs allting, utan att det bränns vid, under ständig omrörning i ca 1 min. 

Tillsätt tomatpuré och fräs lite till. Vänd i kycklingen tillsammans med yoghurtmarinaden. Stek allting under omrörning tills kycklingen inte är rå, ca 5-6 min. 

Blanda i krossad tomat, grädde, salt, peppar och låt koka upp. Sänk värmen och låt allting sjuda långsamt under lock i ca 20 min. Rör om i grytan med jämna mellanrum. Garnera med hackad koriander 

Det blev så gott och så smidigt att bjuda på grytor, mycket går att göra klart innan gästerna kommer och sen är det bara att värma på när man ska äta. Brödet stekte jag precis när vi skulle äta och Johan kokade riset när gästerna var på plats men allt annat var klart.

En extra bonus var att det blev supergoda matlådor kvar till lördagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *