Påskafton 2024

Påskafton 2024 startade med lite brödbak. Jag hade nattjäst degen så det jag gjorde på morgonen var att skälpa upp degen, forma, och smaksätta innan jag bakade av dem i gryta i ugnen. Gissa om det dofta gott när de andra vakna? sen var det ut i backen som gällde, lite skidåkning blev det men nu örja backarna bli blöta och rätt tråkiga om jag ska vara ärlig. Det var för mycket plusgrader för min smak.

Brödet gräddas i grytan med locket på då ser det ut som ovan, sen tar man bort locket de sista 15 minuterna då blir det så fint som nedan. Den här gången var jag sugen på sesamfrön på så då gjorde jag enligt detta recept hos Victoria.

Nattjäst sesambröd i gryta

6 g färsk jäst eller 3/4 tsk torrjäst
4 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 msk strösocker
500g vetemjöl (ca 8 1/2 dl)
Sesamfrön

Lägg jästen i en bunke, smula och lös upp den färska jästen i vattnet. Tillsätt sedan salt, socker och vetemjöl, lite i taget medan du rör ihop till en deg. Låt degen jäsa i bunken över natten i rumstemperatur, sätt på ett lock.

Sätt på ugnen på 250 grader över och undervärme. Sätt även in en gjutjärnsgryta i ugnen med lock och allt. Inga plastdetaljer får vara på grytan. Låt ugnen och grytan bli varm.

Häll ut degen på mjölad bänk, forma brödet men var försiktig du vill behålla luften från jäsningen. Lägg upp degen i mitten på ett bakplåtspapper. Doppa ovansidan i sesamfrön, alternativt strö sesam över. Ta ut grytan ur ugnen och lyft i brödet. Snitta med en vass kniv 3 långa snitt över brödet. Sätt på locket.

Sätt in brödet i ugnen med locket på i 30 minuter. Sänk sedan värmen till 225 grader, ta av locket och grädda ytterligare 15 minuter. Ta ut ur ugnen och låt brödet svalna innan du skär i det.

Detta blev så gott, ytan på brödet blir lite seg och hård samtidigt. Använd en en vass brödkniv. Vi sparade dessa till kvällens påskbuffé.

En tradition på påskafton är att gå och kolla på tävlingen uppåt väggen. Ett gäng galningar som springer upp för skidbacken väggen och sen åker ner på det som de burit upp.

Vi har med grill och grillar burgare, det har också blivit en tradition.

Grillansvariga sköter sig fint.

Kvällens påskbuffe bjöd på allt och lite till. Det var bröd, sill, lax, gubbröra, en snygg sillkrans, prinskorv, köttbullar, jansson, ägghalvor.

Till efterrätt hade jag gjort en Påskpavlova med recept från Victoria. Den här måste ni prova, kombinationen var så god och det måste inte vara påsk för att det ska passa. Klicka här för att komma till receptet.

En fin påskafton på alla sätt med finaste sällskapet. Nu är Sälenlägenheten stängd och vi kommer inte tillbaka förrän i sommar möjligtvis. Jag är så klar med vintern och önskar bara att vi ska få sol och vår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *